Mainos

Itämeren maat keskittyivät Venäjä-ongelmiin

Venäjän kaasuputki, öljykuljetukset Itämerellä sekä Venäjän ja monien EU-maiden viilenneet suhteet olivat vahvasti esillä Itämeren valtioiden neuvoston ulkoministerikokouksessa Malmössä.

Jo eilen illalla tapaamisensa aloittaneet Itämeren maiden ulkoministerit eivät keskustelleet kaksipäiväisessä kokouksessaan pelkästään ympäristö-, energia- ja kauppakysymyksistä - epävirallisesti ja kahden kesken käsiteltiin useita paljon hankalampia aiheita.

Tällaisia olivat muun muassa Puolan vastahanka EU:n perustuslain kehittämisessä, Venäjän ja EU:n viilenneet suhteet sekä Venäjän ja Viron välinen patsaskiista.

Viron ulkoministeri Urmas Paet oli tyytyväinen kahdenkeskisiin keskusteluihinsa Venäjän ulkoministerin kanssa.

- Minulla ei ole mitään suuria kuvitelmia, että Moskovan puolelta tehtäisiin mitään isoja tai nopeita askelia, mutta askel askeleelta me voimme kehittää suhteitamme, mutta se riippuu paljon Moskovasta, Paet sanoo

15-vuotiaasta neuvostosta on kasvanut vuosittainen yhteistyöfoorumi Itämeren maiden alueelle, silti ulkoministeri Ilkka Kanerva on epävarma neuvoston tulevaisuudesta.

- Itse olen vähän skeptisellä päällä liian monien organisaatioiden ylläpitämisen suhteen, pitäis pyrkiä keskittymään, Kanerva sanoo

Suoraan Yhdysvalloista kokoukseen saapunut Kanerva liikkuu sujuvasti virkaveljiensä keskuudessa, ensitapaamisessa Venäjän ulkoministerin kanssa sovittiin heinäkuisen kahdenkeskisen tapaamisen aiheet.

-Kosovo ilman muuta on sellaisessa valinkauhassa, sitten toinen Suomen kannalta erittäin tämmönen vaativa haaste on ensi vuoden ETYJ:n puheenjohtajuus ja siinä joudutaan kyllä sen toisenkin kerran venäläisten kanssa tietysti katsomaan että kuinka toimitaan, Kanerva kertoo

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.