"Itämeren kaasuputki ei ole sotilaallinen uhka"

Keskustan puheenjohtajaja pääministeri Matti Vanhanen kumoaa väitteet, joiden mukaan Suomi myötäilisi Venäjää Itämeren kaasuputkihankkeessa.

Vanhanen totesi MTV:n EuroAreenan puoluejohtajien vaalitentissä, että Venäjä ei sanele hankkeen aikataulua. Hänen mukaansa selvitykset valmistuvat niin, että lupa-asia tulee valtioneuvoston käsittelyyn syys-lokakuussa.

- Se lupa-asia koskee meidän talousvyöhykkeen käyttöä. Varsinaisen rakentamiseen liittyvän luvan käsittelevät ympäristöviranomaiset. Sen aikataulua poliitikot eivät päätä, Vanhanen selvitti.

Vanhanen korosti, että kaasuputkihanke on ympäristöpoliitinen, ei turvallisuuskysymys.

- Se ei ole mikään uhka, jos siellä kaksi putkea kulkee meren pohjassa. Mitkä hyvänsä laivat saavat vahtia niitä putkia vapaasti.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen piti kaasuputkiasiaa yksinomaan ympäristöpoliittisena kysymyksenä.

- Euroopalle on hyvä, että meillä on vaihtoehtoisia energiankuljetusreittejä, hän sanoi.

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaista ainakin Ukko Metsola ja Eva-Riitta Siitonen ovat kritisoineet sitä, että Suomi ei ottaisi hankkeessa huomioon sotilaallista ja turvallisuuspoliittista näkökulmaa.

- He ovat huolissaan, mutta minä voin heitä rauhoittaa. En näe, että tästä syntyisi sotilaallista uhkaa Suomelle, Katainen painotti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat