Itämeren happitilanne yhä hälyttävä

Suomenlahden ja Itämeren happitilanne on yhä heikko. Suomenlahdella on edelleen laajoja alueita, joilla ei ole pohjaeläimiä.

Muikku ja Aranda -alusten tutkijat selvittivät tänään tämänvuotisten matkojensa tuloksia. Tuoreiden tutkimusten mukaan Suomenlahden pohja-alueet ovat edelleen heikossa kunnossa.

- Tämä lisääntynyt levämäärä kuluttaa pohjalta hapen ja jos happitäydennystä ei tule pintakerroksesta, nämä pohjat pysyvät hapettomina ja pohjaeläinyhteisöt vähitellen kuihtuvat pois, Muikun matkanjohtaja Seppo Knuuttila Syke:stä kertoo.

Happitilanne oli parantunut viime vuodesta, mutta pohjaeläimet eivät palaa vielä vuodessa. - Pohjaeläinten suhteen meillä oli aivan yhtä synkkä vuosi kuin viime vuonna. Tämmöinen terve monilajinen pohjaeläinyhteisö havaittiin Suomenlahdella vain viidellä paikalla 45:stä elikkä tulos oli todella huono, Knuuttila harmittelee.

Runsaan 10 vuoden aikana mereen tullut ulkoinen kuormitus on vähentynyt kolmanneksella. Meren toipumista hidastaa se, että fosforia palautuu pohjalta uudelleen kiertoon. Vettä sekoittaneet talvimyrskyt paransivat Suomenlahden syvänteiden happitilaa, mutta nostivat fosfaattia pintavesiin.

- Pahimpina vuosina meidän laskelmien mukaan tämä fosforin sisäinen kuormitus on yhtä suuri tai jopa suurempi kuin mereen tuleva ulkoinen kuormitus. Ja tämä on se tekijä, joka hidastaa meren toipumista, vaikka ulkoinen kuormitus väheneekin, Knuuttila muistuttaa.

Pohjaeläinten puuttuminen haittaa taas kalakantaa.

- Eliöyhteisöt kärsivät siitä, sillä pohjaeläimet ovat kalojen ravintoa. Ne kalat, jotka käyttävät pohjaravintoa kaikkoavat semmoiselta alueelta, josta pohjaeläimet ovat kuolleet. Tämä on erinomaisen hyvä indikaattori meren tilasta, Knuuttila kertoo.

Runsaita sinileväkukintoja havaittiin varsinkin Suomenlahden suualueilla ja Itämerellä. Sinilevistä kärsivät nälkäiset kalat ovatkin löytäneet uuden herkun - petovesikirpun, jota on näkynyt kesällä Suomenlahdella tavallista vähemmän.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.08.2004)

Lue myös:

    Uusimmat