Mainos

Itämerelle Gazpromin venäläisiä palkkasotilaita?

Suomen laki ei estä Itämeren kaasuputken valvontaa venäläisen yksityisarmeijan avulla.

Suomen viranomaiset eivät ole huolestuneita Itämereen suunnitellut kaasuputken valvonnan antamisesta yksityisille venäläisille turvallisuusjoukoille. Lopullisen vastuun kantavat kuitenkin Venäjän armeija ja viralliset turvallisuuselimet.

Venäläisen yksityisarmeijan, Gazpromin turvajoukkojen tulo Suomenlahdelle olisi ulkoministeriön mukaan täysin laillista ja ongelmatontakin.

- Monet yritykset käyttävät omia turvallisuusjoukkoja ja sitten mahdollisesti ostavat nämä palvelut. Tämä on ehdotus miten Gazprom asian ratkaisisi. Ymmärsin uutisen niin, että se koskisi sekä tuotantolaitoksia että kuljetusjärjestelmiä, suurlähettiläs Erik Ulfstedt ulkoministeriöstä kertoo.

Lopullinen vastuu kansallisten intressin valvomisesta on Venäjän valtiollisilla elimillä.

- Presidentti Putinhan on ilmoittanut ja samoin entinen puolustusministeri Ivanov,että Venäjän laivasto ja merivoimat tulevat turvaamaan tämän kaasuputken rakentamista ja tulevaisuudessa ne tulevat valvomaan myös sen olemassaoloa, dosentti, erikoistutkija Alpo Juntunen puolustusministeriön strategian laitokselta kertoo.

Kaasuyhtiön armeijan tai turvajoukkojen uskotaan pysyvät omassa rajatussa vartiointitehtävässään, eivätkä naapurimaiden armeijat joutuisi tekemisiin niiden kanssa.

Venäläisen kaasuputken suurin turvallisuusriski on tietysti terrori-iskut. Sen takia nyt rauhallista Suomenlahtea ei voida sitten jättää vartioimatta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.