Mainos

Itämerellä aallonhuiput 10 metrissä, sähköt poikki tuhansilta

Tuuli on päivän mittaan voimistunut eri puolilla Suomea.

– Kovin puuska on ollut länsirannikolla 29 metriä sekunnissa. Sisämaassa puuskia on ollut vähemmän, Helsinki-Vantaalla 20 metriä sekunnissa, mutta se onkin laaja lentokenttä, MTV:n meteorologi Pekka Pouta kertoi Uutislivessä.

YKSITTÄINEN AALTO VOI OLLA 14 METRIÄ KORKEA

Itämeren korkea aallokko on otettava huomioon merenkulun sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta. Korkein mitattu merkitsevä aallonkorkeus varsinaisella Itämerellä on 8,2 metriä; yli 7 metrin aallokkoa on mitattu useampaan kertaan. Suurin yksittäinen aalto tällaisessa aallokossa voi olla 14 metriä korkea. Tärkeimpiä aallokon korkeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat tuulen nopeus, tuulen kestoaika sekä pyyhkäisymatka. (Lähde: Ilmatieteen laitos)

Voimakkaimpia tuulet ovat tällä hetkellä maan länsiosissa.  

– Itämerellä korkeimmat aallonhuiput ovat olleet 10 metriä korkeita, kertoi kenttäjohtaja Johan Lindroos Länsi-Suomen merivartiostosta.

Lounais-, Länsi- ja Keski-Suomessa on jo kaatunut puita sekä katkennut sähköjä. Lounais-Suomessa oli sähköttä kello 30.30 aikaan noin 3 400 Carunan asiakasta. Elenian asiakkaista ilman sähköä on klo 20.30 jälkeen illalla noin 1 200, pääosin Keski-Suomessa.

Lentoliikenteeseen tuuli ei ole juurikaan vaikuttanut. Finavian viestinnästä kerrotaan, että tähän asti tuuli on ollut suotuisa.

– Tuulen suunta on lennoille ollut suotuisa. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja jos tuulen suunta illan aikana muuttuu, niin vaikutuksia lähteviin ja saapuviin lentoihin voi tietenkin tulla. 

Huomiseksi tuuli heikkenee, mutta lauantaiksi voi Pekka Poudan mukaan tulla Tanskasta Suomeen myrskyä. 

– Sen reitti on vielä epävarma. Räntää voi tulla eteläänkin. Nyt on kiva olla meteorologi, jännää, Pouta naurahti.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.