Mainos

Italiassa selvitellään hallituskriisiä

Italian pääministeri Romano Prodi keskusteli tänään presidentti Oscar Luigi Scalfaron kanssa maata koettelevasta hallituskriisistä. Prodi kertoi tapaamisen jälkeen aikovansa puhua tilanteesta maan parlamentille.

Italian kommunistinen puolue päätti eilen hylätä Prodin budjettiesityksen ja vetää tukensa hallitukselta. Hallitus menetti näin enemmistön tuen parlamentin alahuoneessa. Kommunistisen puolueen puheenjohtaja Armando Cossutta ilmoitti tänään eroavansa, koska puolue oli vastoin hänen kantaansa lopettanut Prodin hallituksen tukemisen. Cossutta sanoi noudattavansa puolueen päätöstä, mutta toivoi samalla Prodin hallituksen pysyvän pystyssä.

Presidentin kanslian antamassa lausunnossa ei kerrottu, että Prodi olisi tarjoutunut maanantaisessa tapaamisessa eroamaan. Prodilla on jatkossa kaksi vaihtoehtoa. Hän voi järjestää budjetista luottamuslauseäänestyksen ja toivoa saavansa tarpeeksi suuren kannatuksen kommunistien päätöksestä huolimatta. Toisaalta Prodi voi jättää eronpyyntönsä, minkä jälkeen Scalfaro pyytäisi häntä tai jotakuta toista muodostamaan maahan uuden hallituksen. Todennäköisimpänä pidetään, että Prodi pyytää luottamuslausetta parlamentilta, kun hän puhuu sille ensi keskiviikkona. Hallitus saattaa selvitä luottamuslauseäänestyksestä, vaikka kommunistien enemmistö on päättänyt olla tukematta sitä.

Prodin keskustavasemmistolaista hallitusta saattavat luottamuslauseäänestyksessä tukea jotkut hallituksen ulkopuoliset puolueet ja myös jotkut kommunistikansanedustajat. Prodin hallitus on ollut vallassa vuodesta 1996. Kommunistit ovat tukeneet hallitusta parlamentin alahuoneen äänestyksissä näiden runsaan kahden vuoden ajan. Kommunistit aikoivat lopettaa Prodin tukemisen jo viime vuonna budjetista äänestettäessä, mutta pyörsivät silloin myöhemmin kantansa. Tänä vuonna kommunistien tuen uskottiin tulevan helpommin, koska budjettiesitys oli laadittu sellaiseksi, että kommunistit voisivat tukea sitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.