Italiassa poliitikkojen vaarat ovat todellisia: Väkivaltaisia sieppauksia ja murhia

Italiassa Alexander Stubbin kotiin tehty ilkivalta ei ylittänyt uutiskynnystä. Poliitikkojen turvatoimet ovatkin saapasmaassa aivan eri tasolla kuin Suomessa.

Tavallinen italialainen kohtaa korkean tason poliitikon todennäköisimmin silloin, kun tämä kiitää liikenteen seassa poliisisaattueessa, sireenit ulvoen.

Lukemattomille italialaispoliitikoille ja heidän perheilleen on määrätty turvasaattue uhkausten vuoksi. Poliitikkoja uhkaavat vaarat ovat Italiassa ja varsinkin eri mafiajärjestöjen vaivaamassa Etelä-Italiassa todellisia. Poliitikkoja on siepattu ja murhattu, ja heidän talojensa edessä on räjäytetty pommeja.

Yksi kuuluisimmista tapauksista on entisen pääministerin Aldo Moron sieppaus ja murha Punaisten prikaattien toimesta vuonna 1978. Myös pitkäaikainen pääministeri Silvio Berlusconi joutui väkivaltaisen hyökkäyksen uhriksi vuonna 2009, jolloin häntä iskettiin Milanon tuomiokirkon pienoismallilla kasvoihin.

Kun Enrico Lettan hallitus vuonna 2013 vannoi virkavalojaan, aseistautunut mies yritti päästä hallitusrakennus Palazzo Chigiin. Vaikka miehen kohteena olivat poliitikot, päätyi hän lopulta ampumaan kahta sotilaspoliisia Palazzo Chigin edessä olevalla aukiolla.

Osa vastustaa turvatoimia

Turvatoimien kohdalla poikkeuksen tekevät Beppe Grillon johtaman Viiden tähden liikkeen jäsenet, jotka ovat alusta asti vastustaneet veronmaksajien rahojen käyttämistä poliitikkojen suojeluun. Grillo väitti vuonna 2013, että veronmaksajat voisivat säästää turvasaattueet lopettamalla 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Monet muutkin ovat kritisoineet valtion varojen tuhlaamista poliisisaattueisiin, varsinkin silloin kun niitä on käytetty esimerkiksi poliitikon suojeluun tämän loman aikana, tai poliitikon vaimon shoppailumatkoihin. Saattueisiin eivät kuitenkaan turvaudu vain poliitikot, vaan myös esimerkiksi mafianvastaiset tuomarit ja uhkauksia saaneet toimittajat.

Viiden tähden liikkeen lisäksi poikkeuksen teki pitkään myös Rooman pormestari Ignazio Marino, joka herätti huomiota ajamalla Rooman keskustassa polkupyörällä kuin tavallinen kaupunkilainen. Kesäkuussa Marinokin joutui lopulta taipumaan sen jälkeen, kun hänelle oli lähetetty postissa luoti ja uhkauskirje.

Lue myös:

    Uusimmat