Mainos

Italiassa hallituskriisi toisinajattelijan karkotuksen vuoksi

Kazakstanilaisen toisinajattelijan vaimon ja tyttären palauttaminen kotimaahansa on nostanut Italiassa poliittisen myrskyn. Kohun keskiössä on sisäministeri Angelino Alfano, jonka väitetään tienneen karkotuksesta.

Tapahtumaketju alkoi toukokuussa, kun Italian poliisi päätti noudattaa Kazakstanin suurlähettilään pyyntöä pidättää maassa oleskellut, vaaralliseksi rikolliseksi väitetty Mukhtar Ablyazov. Ablyazov ei ollut kuitenkaan kotona, joten kiinni otettiin hänen vaimonsa. Alma Shalabayeva ja tämän 6-vuotias tytär lähetettiin pikavauhtia yksityiskoneella Kazakstaniin.

Alfanon mukaan kukaan hallituksessa ei ollut tietoinen tapauksesta, eivätkä pidätyksen tehneet viranomaiset tienneet jahtaavansa toisinajattelijaa. Italia on virallisesti perunut karkotuksen, mutta Shalabayevan saaminen takaisin Italiaan vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä.

Kazakstanin ulkoministeriön edustajan mukaan Shalabayeva ei ole joutunut kotimaassaan vankilaan, kertoo la Repubblica -lehti. Shalabayeva ei saa kuitenkaan poistua Almatyn kaupungista sillä hänen epäillään maksaneen lahjuksia saadakseen passit miehelleen ja perheenjäsenilleen.

Kazakstanilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan Ablyazovia voidaan kiristää vaimon ja tyttären avulla palaamaan Kazakstaniin.

Tapaus on johtanut jo sisäministerin kansliapäällikön eroon, ja myös Alfanoa vaaditaan eroamaan. Alfano on sisäministerin lisäksi myös hallituksen varapääministeri ja Vapauden kansan puoluesihteeri, jonka ero voisi vaarantaa koko oikeiston ja vasemmiston yhteishallituksen. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on noussut puolustamaan suojattiaan.

Oppositiossa olevat SEL ja Viiden tähden liike ovat jättäneet Alfanoa koskevan epäluottamuslauseen, josta äänestetään senaatissa perjantaina. Myös EU on pyytänyt Italialta selvitystä tapauksesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.