Mainos

Italiassa äänestettiin parlamenttivaaleissa

Italian parlamenttivaaleissa punnitaan Berlusconin perintö.

Italialaiset ovat tänään äänestäneet parlamenttivaaleissa, jotka saattavat merkitä pääministeri Silvio Berlusconin valtakauden päättymistä. Liike-elämässä maan suurimman omaisuuden luonut Berlusconi ei ole kyennyt lunastamaan lupaustaan maan talousjaman kohentamisesta.

Vaalikampanja oli kitkerä, ja sanailu sai jatkoa Berlusconin äänestäessä Milanossa 95-vuotiaan äitinsä Rosan kanssa. Berlusconi närkästyi, kun opposition vaalitarkkailija sanoi, ettei tämä saisi neuvoa äitiään äänestämisessä.

- Enkö edes äitiäni? Olette todella Italia, josta en pidä, Berlusconi vastasi vaalitarkkailijalle uutistoimisto Ansan mukaan. Hän oli sitä ennen ohjannut äitiään ruksaamaan äänestyslippuunsa oman puolueensa Forza Italian.

Oppositio teki myös virallisen valituksen siitä, että Forza Italian nimissä äänestäjille läheteltiin tekstiviestejä eilen, jolloin kampanjointi oli jo kielletty.

Berlusconin haastaja Romano Prodi tyytyi toivomaan vaalien sujuvan hyvin äänestäessään Bolognassa. Hän palasi kotimaansa politiikkaan kaksi vuotta sitten EU:n komission puheenjohtajan paikalta.

Prodilla on taustallaan kirjava keskusta-vasemmistolainen liittouma, jota yhdistää lähinnä Berlusconin vastaisuus. Voittaessaan hän joutuisi luovimaan tiukkojen kommunistien ja keskustaan lukeutuvien katolisten ryhmien välillä.

Vaalit ovat kaksipäiväiset. Tänään iltaseitsemään mennessä äänestämässä oli käynyt 52,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun luku vuoden 2001 vaaleissa oli 59 prosenttia. Tällöin äänestettiin kuitenkin vain yhden päivän aikana. Huomenna vaalihuoneistot ovat auki kolmeen asti iltapäivällä, ja virallisia tuloksia saataneen huomenna illalla.

Vaalivilkkaudesta ratkaiseva tekijä?

Vaalikampanjan henkilöityminen sai tarkkailijat puhumaan Berlusconia koskevasta kansanäänestyksestä, vaikka kyse on kaksikamarisen parlamentin valinnasta.

- Minulla on flunssa ja kuumetta, mutta olen päättänyt äänestää, koska en halua nähdä Italiaa tässä jamassa seuraavaa viittä vuotta, roomalainen sosiaalityöntekijä Marina Zappaterra sanoi.

Toisen maailmansodan jälkeen kukaan ei ole onnistunut ennen Berlusconia hallitsemaan viisivuotista vaalikautta loppuun. Italiassa on ollut 60 hallitusta sitten vuoden 1945.

Asiantuntijoiden mukaan vaalitulos riippuu osin äänestysvilkkaudesta. Berlusconin altavastaajan asema kohenisi, jos oikeiston kannattajat kävisivät uurnilla tavallista vilkkaammin. "Äänestä, äänestä, äänestä", julisti hänen veljensä omistama Il Giornale -sanomalehti.

Olipa voittaja kuka tahansa, ongelmista suurin on valtiontalous. Maan valtionvelka on noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi. Siitä huolimatta kaikki eivät ole menettäneet uskoaan Berlusconiin:

- Liikemiehenä hänellä on mielestäni aloitteellinen mielenlaatu, joka tarpeen hallituksessa, hammashoitaja Monica Belloglio sanoi äänestäessään Milanossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.