Mainos

Italian vaalivoittajat suunnistivat parlamenttiin Googlen avulla

Kun Italian uusi parlamentti kokoontuu tänään ensimmäistä kertaa, ei ole epäilystäkään siitä ketkä ovat päivän tähdet. Beppe Grillon Viiden tähden liike tuo parlamenttiin kerralla 163 uutta kansanedustajaa, joiden ensimmäisiä askelia politiikassa on seurattu silmä tarkkana.

Grillon perustaman kansaniike sai vaaleissa äänivyöryn: 25,5 prosenttia edustajainhuoneen ja 23,8 senaatin äänistä. Koska vaalikampanjan aikana äänessä oli vain liikettä johtava Grillo, ovat liikkeen yksittäiset ehdokkaat kuitenkin jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi. Ehdokkaat valittiin aikoinaan nettiäänestyksellä, johon osallistui vain reilut 20 000 ihmistä.

Vaalivoiton jälkeen niin sanotut “grillinit” ovat joutuneet innokkaiden toimittajalaumojen saartamiksi, ja Beppe Grillo on pakoillut toimittajia muun muassa peittämällä kasvonsa hupulla.

Aivan tavallisia ihmisiä

Suurin osa italialaisista tuntuu olevan yhtä mieltä siitä, että Viiden tähden liikkeen jäsenet ovat tavallisia, innokkaita ja rehellisiä ihmisiä. Yhä useampaa huolestuttaa kuitenkin se, ettei liikkeen jäsenillä ole aiempaa kokemusta politiikasta.

Eräs liikkeen uusista senaattoreista herätti ihmetystä myöntämällä radiohaastattelussa, ettei tiedä missä senaatti sijaitsee mutta aikovansa löytää paikan päälle hakukone Googlen avulla. Toinen tuore kansanedustaja taas oli epävarma siitä, kuinka monta jäsentä parlamentin huoneissa on.

Toisaalta jo nyt on selvää, että Viiden tähden liike muuttaa Italian politiikkaa. Liike vastustaa hallitsevan yläluokan etuoikeuksia, ja parlamentissa onkin valmistauduttu heidän tuloonsa muun muassa vaihtamalla tarjolla olleet kalliit suklaakonvehdit halvempiin.

"Ulos ilman puvuntakkia"

Ainakin osa liikkeen jäsenistä aikoo saapua parlamenttiin kävellen, yhdessä äänestäjiensä kanssa. Kulkueen on tarkoitus lähteä Colosseumilta, ja kansalaisia pyydetään saattamaan uudet edustajansa parlamentin ovelle asti.

Kaikkia grillinien kansanomaisuus ei kuitenkaan ilahduta. Senaatin ensimmäistä istuntoa johtava 93-vuotias elinikäinen senaattori Emilio Colombo on julistanut heittävänsä ulos kaikki, jotka saapuvat istuntoon ilman puvuntakkia ja kravattia.

Hallitusneuvottelut jumissa

Viiden tähden liike on avainasemassa Italian uutta hallitusta muodostettaessa. Vaalit päättyivät poliittiseen umpikujaan, sillä vaikka vasemmisto saikin enemmistön alahuoneessa, jäi sen äänisaalis ylähuoneessa huomattavasti heikommaksi.

Hallitusneuvottelut ovat edenneet tahmeasti, sillä vasemmistojohtaja Pier Luigi Bersanin harmiksi Grillo on kieltäytynyt yhteistyöstä. Oikeiston ja vasemmiston yhteistyötä sen sijaan pidetään mahdottomana ajatuksensa.

Mielipidekyselyjen perusteella italialaisten mielestä paras vaihtoehto olisi niin sanottu Sisilian malli, jossa Viiden tähden liike tukee vasemmiston muodostaman vähemmistöhallituksen aloitteita. Jos hallitusta ei synny, voi Italia joutua järjestämään uudet vaalit. Niiden todennäköinen ajankohta olisi vasta syksyllä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.