Italian uusi turvatae-ehdotus huomioi maiden erityisluonteen

EU:n puheenjohtajamaa Italia on muokannut esitystään EU:n turvatakuista, jotta se kelpaisi paremmin liittoutumattomille maille. Uusi esitys annettiin tänään Brysselissä.

Uuden muotoilun mukaan velvoite puolustaa toista jäsenmaata ei saa vaikuttaa jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen. Muilta osin velvoite puolustaa toista maata on ennallaan.

Turvatakuussa todetaan, että EU-mailla on velvollisuus antaa apua kaikin käytettävissään olevin keinoin hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenvaltiolle. Tämä on sovittava yhteen YK:n peruskirjan 51. artiklan kanssa. Edelleen yhteistyön on tapahduttava Naton sitoumusten mukaisesti, ja sotilasliiton jäsenille Nato on puolustuksen perusta.

Liittoutumattomat maat Suomi, Irlanti, Itävalta ja Ruotsi esittivät kantanaan viime viikolla, että aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutunut valtio "voi pyytää muita jäsenvaltioita antamaan kaikin käytettävissä olevien keinoin sotilaallista tai muuta apua YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti".

Italian uuden luonnoksen mukaan puolustuksen rakenneyhteistyö on luonteeltaan pysyvää. Siihen osallistuvista maista päättäisi EU:n ministerineuvosto, mutta myöhemmin mukaan pyrkivistä maista päättävät puolustusyhteistyöhön osallistuvat maat keskenään.

Aiemmin Suomi vastusti tämänkaltaista järjestelyä, koska se katsottiin suljetuksi puolustusytimeksi.

Suomen hallitus käsittelee Italian ehdotuksia aamulla, kun EU-ministerivaliokunta on koolla. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta kokoontuu huomenna.

Turvatakuu liittyy EU:n puolustuksen periaatteisiin, joista valtionpäämiehet yrittävät sopia Brysselissä viikonloppuna. Jäsenmaat neuvottelevat perjantaina alkavassa huippukokouksessa EU:n perustuslaillisen sopimuksen sisällöstä.

Italia antoi tänään parannusehdotuksia myös useista muista kohdista EU:n perustuslailliseen sopimukseen. Näihin ei kuitenkaan sisälly kaikista kiistellyintä asiaa eli jäsenmaiden äänten painotusta.

Italia on pitäytynyt koko ajan konventin esityksessä, jonka mukaan päätöksen taakse tarvitaan puolet jäsenmaista ja vähintään 60 prosenttia EU:n kansalaisista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.12.2003).

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti tiistaina Berliinissä, että Suomi aikoo taistella äänivaltakysymyksissä pienten maiden oikeuksien puolesta.

(Kymmenen uutiset 09.12.2003).

Lue myös:

    Uusimmat