Mainos

Italian Umts-huutokauppa alkoi

Umts-huutokauppa alkoi Italiassa. Toimilupaa haluaa kuusi hakijaa.

Italian valtion odotetaan keräävän vähintään 15 ja mahdollisesti jopa 30 miljardin dollarin lupamaksutulot maan tänään iltapäivällä alkaneessa umts-huutokaupassa. Suomen markoissa summa asettuu 105-210 miljardin markan haarukkaan.

Reutersin haastattelemien analyytikoiden keskimääräinen arvio oli, että yhden luvan hinta asettuisi noin 5 miljardin dollarin eli noin 35 miljardin markan vaiheille.

Kuusi hakijaa

Italiassa on jaossa viisi kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimilupaa, joita tavoittelee kuusi hakijaa. Joukossa on myös Sonera, joka on vajaan viidenneksen osuudella mukana espanjalaisen Telefonican johtamassa IPSE 2000 -konsortiossa. Hakijoista neljä eli Telecom Italia, Vodafonen Omnitel, Wind ja Blu toimivat jo ennestään Italian markkinoilla. IPSEn lisäksi toinen uusi yrittäjä on hongkongilaisen Hutchinson Whampoan johtama Andala-konsortio.

Entisten operaattorien uskotaan olevan vahvoilla, joten varsinainen kisa käytäneen viimeisestä luvasta IPSEn ja Andalan välillä. Matkapuhelimen käyttäjiä on Italiassa nyt enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa, mutta he käyttävät puheluihin keskimääräistä vähemmän rahaa. Lisäksi noin 90 prosenttia alan markkinoista on nyt kahden paikallisen operaattorin eli TIMin ja Omnitelin hallussa, mikä tekee asemien valtaamisen uusille tulokkaille vaikeaksi.

Italian umts-kisan ensimmäinen vaihe oli niin sanottu kauneuskilpailu, jossa arvioitiin hakijoiden tekniset edellytykset. Niiden perusteella valittiin jatkajat varsinaiseen huutokauppaan. Kilvan voittajien pitäisi selvitä marraskuussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.