Mainos

Italian suututtanut suomalaisnainen: Sekopäät pelottavat

Krusifiksien vastustamisellaan Italian suututtanut suomalainen Soile Lautsi ei vähästä säikähdä. Italian hallituksen ja vatikaanin häneen kohdistama suuttumus ei tunnu missään - yksittäisten ihmisten vahvat reaktiot sen sijaan pelottavat. Lautsi on saanut muun muassa tappouhkauksia taistelussaan koulujen seinillä pidettäviä krusifikseja vastaan.

Toisaalta jutun saamat mittasuhteet huvittavat Lautsia.

- En tiedä itkeäkö vai nauraa, molempia olen kyllä tehnyt, sen verran älyttömiä ja huvittavia piirteitä juttu on saanut, sanoo Lautsi kotoaan Abano Termestä MTV:n uutisille.

Alun perin Lautsi alkoi vastustaa sitä, että hänen kahden poikansa koulun seinällä Abano Termen kaupungissa oli krusifikseja. Koululle osoitetuista pyynnöistä lähtenyt juttu johti lopulta oikeustoimiin, ja prosessi on kestänyt lähes kymmenen vuotta.

Yksi etappi saavutettiin tällä viikolla, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi päätöksensä, jonka mukaan krusifiksit koulujen seinillä rikkovat uskonnonvapautta.

Italian hallitus on ilmoittanut valittavansa päätöksestä. Vatikaani on myös tuominnut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen.

- Hallitus ja vatikaani, mitä ne nyt voisivat minulle tehdä. Instituutiot eivät minua pelota, mutta yksittäiset sekopäät kyllä, Lautsi miettii.

Maanantaisen päätöksen jälkeen Lautsi ei ole saanut tappouhkauksia, mutta prosessin aikana niitäkin on tullut.

- Pahin oli hyvin härski kirje, joka lähetettiin kotiin. Se oli käsinkirjoitettu ja täynnä alapään juttuja. Veimme sen karabinieerille (paikallinen poliisi), mutta hänen huoneessaan oli jättimäinen krusifiksi, joten arvasin, että sieltä ei paljon apua asiassa heru, kertoo Lautsi.

Italian tunnetuin suomalainen

Soile Lautsista on hetkellisesti tullut Italian tunnetuin suomalainen.

- Eilen oli melkoinen hässäkkä. Toimittajia oli kotiportillamme, kännykkä soi jatkuvasti ja kotipuhelin soi. Pojillani oli hauskaa, kun he vastasivat mitä älyttömimpiin puheluihin, kertoo Lautsi.

Prosessin aikana Soile Lautsin koulua käyvät pojat ovat kasvaneet täysi-ikäisiksi.

- Onneksi ihmisoikeustuomioistuimen päätöksessä kesti näin kauan, sillä nyt minun ei tarvitse olla huolissani pojistani, he ovat jo isoja, sanoo Lautsi.

Lautsi kertoo kuuluvansa ateistijärjestöön joka vastaa Suomessa vapaa-ajattelijoita. Hän on saanut taistelussaan koko ajan tukea järjestöltä ja perheeltään.

- Krusifiksit koulun seinällä tuntuivat hassuilta, koska täällä ei ole valtion uskontoa. Minun mielestäni krusifiksi on kirkon vallan merkki. Jos asuu italiassa niin ei voi olla huomaamatta miten suuri valta kirkolla on, kertoo Lautsi hänet alun perin liikkellee panneesta ajatuksestaan.

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.