Mainos

Italian presidentti etsii ratkaisua hallituskriisiin

Pääministeri Romano Prodi erosi eilen menetettyään senaatin tuen. Presidentin uskotaan pyytävän Prodia muodostamaan uuden hallituksen.

Italian presidentti Giorgio Napolitano aloitti tänään sarjan kriisikokouksia, joilla pyritään selvittämään äkkiä puhjennut sisäpoliittinen kriisi. Napolitanon on löydettävä pikaisesti ratkaisu hallituskriisiin, joka huipentui pääministeri Romano Prodin eroon.

Kokoussarja alkoi tapaamisella parlamentin puhemiesten, puoluejohtajien ja edellisten presidenttien kanssa. Neuvottelujen odotetaan jatkuvan vielä ainakin huomenna.

Prodi jätti eronpyyntönsä eilen menetettyään senaatin tuen Afganistanin sotilasoperaation jatkoa koskevassa kysymyksessä. Oppositio vastusti myös amerikkalaisen lentotukikohdan laajentamista Italiassa. Prodin hallitus kesti kaikkiaan yhdeksän kuukautta.

Tappio tuli täpärästi äänestyksessä, joka ei ollut varsinainen luottamuslauseäänestys. Käytännössä siitä tuli kuitenkin sellainen, kun ulkoministeri Massimo D'Alema ilmoitti ennen äänestystä hallituksen eroavan, jos se häviää äänestyksen.

Presidentin uskotaan yleisesti pyytävän Prodia muodostamaan maahan uuden hallituksen. Jos Prodin eronneelle hallituskoalitiolle löytyy tarpeeksi tukea, on vaihtoehtona myös, että parlamentissa äänestetään sen luottamuksesta.

Napolitano voi myös kutsua jonkun muun vasemmistopoliitikon uudeksi pääministeriksi tai nimittää virkamieshallituksen. Hän voi myös vaatia ennenaikaisia vaaleja, mutta sitä pidetään epätodennäköisenä.

Talouslehti Il Sole 24 Ore varoitti kuitenkin tänään vaaroista, joita Prodin uudelleennimittäminen voi tuoda.

- Kokemus osoittaa, että sellaiset hallitukset ovat aina vain keskinkertaisia, erityisesti silloin, kun kriisin synnyttäneet kiistat ovat yhä ratkaisematta.

Myös poliittisten tarkkailijoiden mukaan Prodin kakkoshallituksen taival saattaisi jäädä varsin lyhyeksi. Hallituskumppanit ovat lähes kaikesta erimielisiä, mikä tekisi myös uudesta hallituksesta horjuvan.

Oppositiojohtaja Silvio Berlusconi ja suuri osa hänen keskustaoikeistolaisista liittolaisistaan vaativat ennenaikaisia vaaleja. Berlusconi hävisi huhtikuun parlamenttivalait hiuksenhienosti Prodille.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.