Italian presidentti arvosteli järistysalueen rakentamista

Italian presidentti Giorgio Napolitano vaatii selvitystä siitä, miksei maanjäristysalueella ole noudatettu rakennusmääräyksiä.

Napolitano kävi L'Aquilan seudulla ja suomi kovin sanoin rakentajia vastuuttomuudesta. Jos säädöksiä olisi noudatettu, olisivat rakennukset luultavasti kestäneet maanjäristyksen, hän sanoi.

Napolitanon lausunto heijasteli laajalle levinneitä epäilyjä rakennusmääräysten laiminlyömisestä maanjäristysherkällä Abruzzon alueella.

- Kenenkään ei tule sulkea silmiään siltä, että melko uudet rakennukset tuhoutuivat maanjäristyksessä, Napolitano sanoi. - Nyt on selvitettävä, kuinka on mahdollista, ettei keskeisimpiä määräyksiä noudatettu eikä välttämättömiä tarkastuksia tehty.

- On myös pohdittava, mitä on tehtävissä, jotta kaikki tämä ei tapahtuisi uudelleen, Napolitano jatkoi. Noin 20 miljoonaa ihmistä asuu Italiassa alueilla, joilla maanjäristykset ovat mahdollisia.

Rakennuslainsäädäntöä tiukennettiin vuonna 2002 läheisellä Molisen alueella sattuneen maanjäristyksen jälkeen, mutta säädökset eivät vielä ole voimassa. Molisen alueella kuoli 30 ihmistä.

Maanantain maanjäristyksessä sai surmansa liki 280 ihmistä. Torstaiaamun uudet jälkijäristykset vaikeuttivat pelastus- ja raivaustöitä. Uhrit haudataan huomenna.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat