Mainos

Italian poliitikkojen ökyedut vaaraksi demokratialle

Suomalaisten ei kannata olla käärmeissään kansanedustajien palkoista tai luontaiseduista. Italialaisiin virkaveljiin ja –siskoihin verrattuna suomalaiset kansan valitut ovat pulmusia. Palkkaa italialainen kansanedustaja saa noin kaksi kertaa enemmän kuin suomalainen.

Italian poliittinen koneisto nielaisee vuodessa 23 miljardia euroa. Maan 2000 miljardin euron velkaa on yritetty leikata kahdella säästöohjelmalla. Kummassakaan ei juuri ole kajottu poliitikkojen muhkeisiin etuihin.

Kansaa tällainen epäoikeudenmukaisuus kismittää. Rooman parlamenttipalatsin edessä osoittaa lähes päivittäin joku eturyhmä mieltään omia etujaan ajavia poliitikkoja vastaan.

– He eivät maksa mitään autoistaan, terveydenhuollostaan tai ruoka-annoksistaan parlamentin ravintolassa, nuori Italian lipun ylleen vetänyt roomalaisnainen moittii.

Poliittinen koneisto syö rahaa

Italian arvot -puolueen parlamenttiryhmän varapuheenjohtajan Antonio Borghesin mielestä tavallisten italialaisten kiukku on täysin ymmärrettävää.

– Me kulutamme esimerkiksi neljä miljardia euroa vuodessa kansanedustajien autoihin ja niiden kuljettajiin. Se on täysin mieletöntä, Borghesi sanoo MTV3:n uutisille Roomassa.

Borghesin puolue on yksi harvoista, joka vaatii poliitikkojen palkkojen ja luontaisetujen leikkaamista nopeasti jo nykyisiltä kansanedustajilta.

– Poliittisen koneiston aiheuttamia kuluja voitaisiin helposti vähentää noin 15 miljardia euroa, Borghesi laskee.

Corriere della Sera -lehden toimittaja Sergio Rizzo kirjoitti yhdessä kollegansa Gian Antonio Stellan kanssa neljä vuotta sitten bestseller-kirjan italialaispoliitikkojen tuhlailusta. Kirjan aiheuttamasta kohusta huolimatta parlamentin huikeita menoja ei ole merkittävästi supistettu.

– Pikemmin päinvastoin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Italian parlamentin vuotuiset kustannukset ovat kymmenen kertaa korkeammat kuin Espanjan parlamentin.

Lohiannos parlamentissa maksaa kolme euroa

Rizzolta ja Stellalta on tulossa pian uusi kirja, jossa poliittisen ”kastin” kustannuksia peilataan Italian nykyiseen velkakriisiin.

– Poliitikkojen oman edun tavoittelu ja rahanhimo on niin häikäilemätöntä, että se on jo vaaraksi koko demokraattiselle järjestelmälle. Ihmiset ovat raivoissaan, Rizzo varoittaa.

Hänellä on kymmeniä esimerkkejä kansanedustajien pöyristyttävästä tuhlailusta.

– Hyvä lohiannos parlamentin ravintolassa maksaa kolme euroa. En usko, että Suomesta löytyy tällaista ravintolaa, Rizzo sanoo.

– Suomalaisen kansanedustajan vuosiansio on puolet pienempi kuin italialaisen, hän jatkaa.

Tavallisen italialaisen mielestä vielä kohtuuttomampaa on, että myös vauraan Saksan liittopäiväedustajien kuukausipalkka on 4000 euroa matalampi kuin italialaisten parlamentaarikkojen.

Antonio Borghesi pitää pahimpana epäkohtana poliitikkojen eläkkeitä. Italiassa kansaa ei tarvitse edustaa kuin viisi vuotta saadakseen täyden eläkkeen.

Katso Tapio Nurmisen raportti Roomasta (Kymmenen uutiset 26.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.