Italian poikkeuksellinen ratkaisu Berlusconin kuoleman takia hämmentää kansalaisia – "Onko tämä vitsi?"

"Hänellä on ollut suuri merkitys" – näin Berlusconin kuolema otettiin vastaan Italiassa 4:03
Katso myös: "Hänellä on ollut suuri merkitys" – näin Berlusconin kuolema on otettu vastaan Italiassa.

Maanantaina 86-vuotiaana menehtyneen Italian ex-pääministerin Silvio Berlusconin hautajaiset järjestetään keskiviikkona Milanon tuomiokirkossa. Berlusconi saa valtiolliset hautajaiset, minkä lisäksi Italiaan on julistettu keskiviikoksi maansuru. Tämä ei miellytä kaikkia Italiassa.

Italiassa käytäntönä on, että kaikki entiset pääministerit saavat valtiolliset hautajaiset. Ne saavat myös useiden muiden poliittisten instituutioiden johtajat ja esimerkiksi virkakautensa aikana kuolleet ministerit. Erityistapauksissa valtiolliset hautajaiset voidaan järjestää myös henkilöille, jotka ovat elämänsä aikana tehneet ansiokasta työtä isänmaan hyväksi.

Valtiolliset hautajaiset tarkoittavat, että valtio vastaa hautajaisten kuluista. Arkun ympärillä seisoo kuusi virkapukuista karabinieeria, ja arkku saatellaan kirkkoon ja kirkosta ulos sotilastervehdysten kera. 

Maansurun aikana liput lasketaan puolitankoon kaikissa Italian julkisissa rakennuksissa ja esimerkiksi ulkomailla sijaitsevissa Italian suurlähetystöissä.

Lehtitietojen mukaan hautajaisiin osallistuvat esimerkiksi Italian presidentti Sergio Mattarella, pääministeri Giorgia Meloni, varapääministeri Matteo Salvini sekä ex-pääministerit Mario Draghi ja Matteo Renzi. EU:ta hautajaisissa edustaa talouskomissaari Paolo Gentiloni.

Maansuru poikkeuksellinen ratkaisu

Maansurun julistaminen sen sijaan on poliittinen päätös, joka on nostattanut sosiaalisessa mediassa kritiikkivyöryn. Italian median mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maansuru julistetaan sellaisen entisen pääministerin kuoleman vuoksi, joka ei ole uransa aikana toiminut myös Italian presidenttinä.

Berlusconin Forza Italia -puolue on osa Italian veljien ja Legan muodostamaa, Giorgia Melonin johtamaa oikeistohallitusta. Myös parlamentin toiminta on keskeytetty keskiviikkoon asti.

Twitterissä julkaistussa pilakuvassa mafian murhaamat tuomarit Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino päivittelevät pilven reunalta, ettei heidän vuokseen julistettu maansurua. 

– Teimmekö jotain väärin? Borsellino kysyy. 

– Todennäköisesti synnyimme väärään maahan, Falcone vastaa.

– Pyydän teitä kaikkia täyttämään huomenna etusivut, viestit ja tilapäivitykset oikeilla sankareilla, jotka taistelivat mafiaa vastaan, Twitter-käyttäjä Roberta pyytää.

– Maansuru ja valtiolliset hautajaiset henkilölle, joka on tuomittu rikoksesta, P2-loosin jäsen, yhteydessä mafiaan, henkilökohtaisten lakien laatija, oikeuden halventaja, veronkiertäjä, naisten vartalon kaupallistaja. Onko tämä vitsi? Olette kuvottavia, käyttäjänimi _mr_ listaa.

Lehti muistuttaa tuomioista

Somessa esitettyyn kritiikkiin on yhtynyt Il fatto quotidiano -lehti, joka muistuttaa Berlusconin saaneen lainvoimaisen tuomion veropetoksesta. Lisäksi Berlusconi sai elämänsä aikana useita alempien oikeusistuimien tuomioita, jotka kuitenkin myöhemmin kaatuivat esimerkiksi syytteiden vanhenemisen tai Berlusconille suotuisiksi muutettujen lakien ansiosta.

Useat Twitter-käyttäjät julistavatkin, etteivät aio osallistua keskiviikkoiseen maansuruun.

– Maansurun oletusarvo on, että kansakunta yhdistyy sellaisen henkilön ympärille, joka on ollut kaikille symboli. Mutta mitään halausta ei tule. Ei minulta. Ja se, joka on päättänyt maansurusta tietää sen. Se on verho, jolla piilotetaan erilainen todellisuus, käyttäjä Variazioni Goldberg twiittasi.

Italian edellinen maansuru julistettiin toukokuussa Emilia-Romagnan tulvauhrien vuoksi. Se julistettiin myös esimerkiksi Aquilan maanjäristyksen uhrien vuoksi vuonna 2016 ja Paavi Johannes Paavali II:n kuoleman vuoksi vuonna 2005.

Lue myös:

    Uusimmat