Italian pitkät asbestituomiot voivat poikia oikeudenkäyntejä muualla Euroopassa

Italiassa on annettu pitkät vankeustuomiot suuressa asbestioikeudenkäynnissä. Konkurssiin menneen Eternit-yhtiön suuromistajat, sveitsiläinen miljardööri ja belgialainen paroni, saivat kumpikin 16 vuoden vankeustuomiot. Heidät määrättiin myös maksamaan korvauksia, joiden odotetaan nousevan kymmeniin miljooniin euroihin.

Oikeusprosessia on seurattu laajalti myös Italian rajojen ulkopuolella mahdollisena ennakkotapauksena muille vastaaville tapauksille. Syöpää aiheuttavan asbestin käyttö on nykyään kielletty EU:ssa.

Miljardööri Stephan Schmidheiny, 64, ja paroni Jean-Louis Marie Ghislain De Cartier De Marchienne, 90, olivat konkurssiin ajautuneen Eternit-yhtiön omistajia. He kiistivät syytteet eivätkä olleet läsnä oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynti alkoi vuonna 2009, kun asiaa oli tutkittu viisi vuotta. Eternit valmisti Italiassa asbestisementtiä, jonka epäillään aiheuttaneen yli 3 000 kuolemantapausta yhtiön tehtaissa ja niiden lähiseudulla.

- Asbesti on vaikuttanut työntekijöihin ja asukkaisiin. Se aiheuttaa yhä lisää kuolemantapauksia, totesi syyttäjä Raffaele Guariniello.

Eternitillä oli maassa neljä tehdasta - kolme Pohjois-Italiassa ja yksi Etelä-Italiassa. Syyttäjän mukaan tehtaista levisi ilmaan asbestipölyä ja -kuituja. Yhtiö sulki tehtaat vuonna 1986, kuusi vuotta ennen kuin asbestin käyttö kiellettiin Italiassa.

"Tuomio oli historiallinen"

Oikeudenkäyntiä pidetään mahdollisena ennakkotapauksena.

- Tuomio oli historiallinen. Taistelu asbestia vastaan ei pääty tähän, sillä tämä ei ole mikään paikallistason juttu, vaan kansallinen kysymys, maailmanlaajuinen kysymys, sanoi Italian terveysministeri Renato Balduzzi.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että asbestin aiheuttamiin sairauksiin kuolee yli 100 000 ihmistä vuosittain. WHO:n mukaan asbestille altistuu edelleen 125 miljoonaa ihmistä työpaikoillaan eri puolilla maailmaa.

Muun muassa ranskalainen asbestiuhrien järjestö Andeva sai nyt toivoa.

- Kysymme Ranskan oikeusviranomaisilta, miksi tällaisia oikeudenkäyntejä voidaan järjestää Italiassa, mutta ei Ranskassa, kertoi ranskalaisasianajaja Jean-Paul Teissonniere.

Myös Sveitsissä on nostettu kanteita Eternitin entisiä omistajia vastaan. Tapaus todettiin kuitenkin vanhentuneeksi vuonna 2008.

Asbestia käytetään yhä monissa maissa, muun muassa Kiinassa, Intiassa, Venäjällä ja Brasiliassa. Suomessa asbestia hyödynnettiin etenkin 1960-1970-lukujen vaihteessa esimerkiksi putkien lämmöneristeenä, seinä- ja kattolevyissä, lattialaatoissa ja palosuojauksissa.

(MTv3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat