Mainos

Italian pilaantuneesta juustosta tehtiin sulatejuustoa ja raastetta

Saksalaisen meijerin epäillään myyneen pilaantunutta juustoa.

Italialaisviranomaiset ovat ilmoittaneet elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, että pilaantuneesta juustomassasta on valmistettu sulatejuustoa ja juustoraastetta. Evira vastaanotti alkuviikolla viime perjantaina päivätyn italialaiskirjeen, jossa asiasta kerrottiin. Eviran nettisivuilla käänteestä ei tiedotettu vielä tänään.

- Kirjeessä kerrottiin, että rehunvalmistukseen tarkoitettu juustoerä oli päätynyt vahingossa sulatejuuston ja juustoraasteen raaka-aineeksi. Siinä ei puhuttu mitään gorgonzolasta tai mozzarellasta, ylitarkastaja Joni Haapanen Evirasta kertoo. Tiedoissa ei myöskään mainittu juustojen tuotemerkkejä.

Haapanen pitää loogisempana, että vanhasta massasta olisi valmistettu juuri sulatejuustoa ja juustoraastetta. Gorgonzolan ja mozzarellan valmistaminen on paljon mutkikkaampaa, ja lopputuloksesta voisi helposti havaita virheellisen raaka-aineen käyttämisen.

Vanhaa rikosta on pimitetty

Haapasen mukaan pilaantuneen juuston uudelleenvalmistuksesta noussut jupakka on "pitkälti vanha asia". Rikos tapahtui vuonna 2006, ja syylliseksi todetut yritykset on suljettu ja niiden valmistamat tuotteet hävitetty.

Hän ei osannut sanoa, miksi tietojen kalastaminen Italiasta on kestänyt niin kauan. Kahden vuoden takaisesta juustoskandaalista kuultiin Suomessa parin vuoden viiveellä. Pilaantunutta raaka-ainetta mahdollisesti sisältäneiden juustojen tuotemerkkejä Italian viranomaiset eivät ole kertoneet vieläkään.

EU:n komissio pyysi 4.7. italialaisviranomaisilta selvitystä juustopetoksesta. Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan Tradel-nimisessä italialaisjuustolassa olisi sekoitettu 11000 tonnia pilaantunutta juustoa maitoon ja seos käytetty uuden juuston valmistamiseen. Aluksi epäiltiin, että kymmenistä Euroopan meijereistä Italiaan haalitusta massasta olisi valmistettu muun muassa mozzarella- ja gorgonzola-juustoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.