Italian parlamentti ei löytänyt sopua presidentistä

Presidentin valinnan uskotaan vievän muutamia päiviä. Italian nykyisen presidentin Carlo Azeglio Ciampin seitsenvuotinen kausi päättyy tässä kuussa.

Italian väistyvä pääministeri Silvio Berlusconi kieltäytyi tänään hyväksymästä keskusta-vasemmiston presidenttiehdokasta. Parlamentin äänestyksessä ei löytynyt voittajaa, ja ratkaisu näytti venyvän ainakin keskiviikkoon asti.

Vaalivoittaja Romano Prodin keskusta-vasemmisto vaihtoi viime hetkellä ehdokastaan mutta turhaan - 80 -vuotias Giorgio Napolitanokaan, ei kelvannut Berlusconille ja hänen tukijoilleen.

Prodi tarjosi oikeistolle ensin entistä kommunistijohtajaa Massimo D'Alemaa, mutta Berlusconi ilmoitti pitävänsä tätä taustansa takia sopimattomana virkaan. Myös Napolitano on oikeiston mielestä liian vasemmistolainen.

- En näe mitään mahdollisuutta, että keskusta-oikeisto yhdistyy Napolitanon taakse. Mitä eroa on Massimo D'Aleman ja Napolitanon välillä? kysyi pian paikkansa jättävä hyvinvointiministeri Roberto Maroni.

Sekä Napolitano että D'Alema edustavat Prodin liittouman suurinta puoluetta vasemmiston demokraatteja.

Äänestyksestä voi tulla yhtä tukala tai vaikeampikin kuin parlamentin puhemiesvaaleista viime kuun lopussa. Prodi sai puhemiehensä sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin useiden nöyryyttävien äänestyskierrosten ja tarkistuslaskentojen jälkeen.

Presidentti nimittää pääministerin

Berlusconi päätti hetkeä ennen presidentin valinnan alkamista parlamentissa, että keskusta-oikeisto tukee vasemmiston vastustamaa Gianni Lettaa. Keskusta-vasemmisto ilmoitti taas jättävänsä äänestysliput toistaiseksi tyhjiksi, kunnes se pääsee oikeiston kanssa jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen.

Presidentin nimittävät parlamentin molemmat kamarit sekä 58 edustajaa eri alueilta Italiasta. Salaisessa äänestyksessä tarvitaan kolmella ensimmäisellä kierroksella voittoon kaksi kolmasosaa äänistä eli 674 ääntä. Seuraavilla kierroksilla riittää voittoon ehdoton enemmistö.

Mitä pidempään oikeisto ja vasemmisto vääntävät kättä presidentistä, sitä kauemmaksi jää myös hallituksen muodostaminen.

Perustuslain mukaan presidentti nimittää pääministerin. Carlo Azeglio Ciampi, halusi jättää tehtävän seuraajalleen. Ciampin seitsenvuotinen kausi päättyy tässä kuussa.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat