Mainos

Italian lentoyhtiö Alitalia myyntiin

Tarjousaika huutokaupassa päättyy 29. tammikuuta. Italian hallitus toivoo, että ostaja kykenee katkaisemaan lentoyhtiön pitkään jatkuneen tappiokierteen.

Italian valtio pistää kansallisen lentoyhtiön Alitalian myyntiin. Syynä huutokauppaan on yhtiön pelastaminen konkurssilta.

Alitaliaan on uponnut Italian valtion tukirahaa 5 miljardia euroa vuodesta 1998 lähtien, mutta mikään ei ole auttanut. Viimeksi kaksi vuotta sitten hallitus pelasti lentoyhtiön vararikolta miljardin euron tukipaketilla.

Italialaisyhtiö oli voitolla edellisen kerran vuonna 2002, ja silloinkin vain 200 miljoonan euron kertaluonteisen erän ansiosta.

Yksityisen ostajan tehtävänä on onnistua paremmin omistajana kuin Italian valtio, joka omistaa Alitaliasta 49,9 prosenttia. Uudelta pääomistajalta edellytetään vähintään 30,1 prosentin osuutta yhtiöstä.

Kauppa sisältää kuitenkin ehtoja, jotka eivät ole omiaan houkuttelemaan ostajia. Hallitus kertoi perjantaina vaativansa, että ostaja sitoutuu Italian sisäisten reittien, kansallisen identiteetin sekä 18 000 työpaikan säilyttämiseen.

Lisäksi uuden omistajan on pidettävä osakkeensa, kunnes yhtiön nykyinen tehostamisohjelma on käyty läpi.

Alitalian suurimmat ongelmat liittyvät työvoimaan. Asiantuntijoiden mukaan yhtiön henkilökunnan määrä pitäisi leikata puoleen, jotta yhtiöllä olisi mahdollisuus nousta kannattavaksi.

Alitalia on kuuluisa lakkoherkkyydestään. Ammattiliitot ovat jo ehtineet ilmoittaa uudesta työnseisauksesta tammikuun 19. päivä. "Italialaiset lakot" eli työnteon jarruttaminen on johtanut siihen, että vain joka toinen Alitalian lento pysyy aikataulussaan.

Kauppa päätökseen puolessa vuodessa

Hallituksen asettama 30,1 prosentin minimiraja uudelle omistajalle riittää kontrollivaltaan yhtiössä. Ostajan on tällöin tehtävä myös Italian lakien mukainen tarjous yhtiön koko osakekannasta.

Hallitus kertoi tänään, että se on valmis myymään vaikka koko 49,9 prosentin osakepottinsa. Hinta olisi noin 700 miljoonaa euroa, sillä Alitalian markkina-arvo on 1,4 miljardia euroa.

Tarjousaika huutokaupassa päättyy 29. tammikuuta. Valtio odottaa, että koko kauppa saadaan päätökseen puolen vuoden sisällä.

Ostajia harvassa

Ostajaehdokkaiden löytäminen voi kuitenkin olla vaikeata, sillä Alitalian saneeraaminen olisi rankka urakka jo ilman Italian hallituksen asettamia ylimääräisiä ehtoja.

Useimmin on mainittu ranskalais-hollantilainen Air France KLM, jonka kiinnostus italialaisyhtiötä kohtaan on ollut laimeata. Alitalialla ja Air Francella on ristiinomistusta 2 prosentin verran.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.