Mainos

Italian kiistelty eutanasiapotilas on kuollut

Italian eutanasiakohun koomapotilas on kuollut. Eluana Englaron kuolemasta kerrottiin myöhään illalla, kun Italian senaatti oli kokoontunut kiireelliseen istuntoon käsittelemään tapausta. Senaatin tarkoituksena oli ollut jatkaa naisen letkuruokintaa.

Italian korkein vetoomustuomioistuin antoi viime vuoden lopulla 38-vuotiaan naisen isälle oikeuden lopettaa tyttären letkuruokinta. Tytär loukkaantui auto-onnettomuudessa 17 vuotta sitten.

Pääministeri Silvio Berlusconi määräsi perjantaina, että lääkärit ryhtyvät antamaan 17 vuotta koomassa olleelle naiselle jälleen ravintoa ja vettä. Presidentti Giorgio Napolitano kieltäytyi allekirjoittamasta määräystä.

Roomalaiskatolinen kirkko on taistellut Englaron hengissä pitämisen puolesta. Kirkko katsoo, että oikeuden päätös oikeuttaa eutanasian, joka ei ole sallittu Italiassa.

Vatikaani reagoi kuolinuutiseen tuoreeltaan pyytäen Jumalaa "antamaan anteeksi" niille, jotka ovat vastuussa Englaron kuolemasta.

-Toivottakoon Luoja hänet tervetulleeksi ja antakoon anteeksi niille, jotka johdattivat hänet (kuolemaan), sanoi Vatikaanin "terveysministeri" Javier Lozano Barragan uutistoimisto Ansalle.

Englaro itse oli letkuruokintaa vastaan

Englaro itse oli toivonut, ettei häntä ruokittaisi letkulla. Englaro oli esittänyt toiveensa, kun hän aiemmin oli ollut sairaalassa katsomassa ystäväänsä, joka oli ollut koomassa niin ikään onnettomuuden jälkeen.

Monet väittelyyn osallistuvat sanovat ongelman juontavan juurensa siitä, ettei Italiassa ole mahdollista määritellä etukäteen, millaista hoitoa haluaa esimerkiksi koomassa. Tuollaisen asiakirjan myötä ihmiset voisivat etukäteen kertoa hoitotoiveistaan.

Lääkärit irrottivat letkut perjantaina. Englaron lääkäri Carlo Alberto Defanti arvioi, että Englaro voi pysyä hengissä vajaat kymmenen päivää ilman ravintoa.

-Autan puolustuskyvytöntä henkilöä toteuttamaan oman toiveensa, Defanti sanoi tuolloin.

Senaatin jälkeen kiistan oli tarkoitus mennä edustajainhuoneen käsiteltäväksi. Kummassakin kamarissa Berlusconin keskusta-oikeistolaisella hallituksella on enemmistö.

Italian liberaali radikaalipuolue suunnitteli tekevänsä yli tuhat lisäystä lakiesitykseen käsittelyn hidastamiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.