Mainos

Italian hallituskriisin ratkaisu venyy

Italian pääministeri Silvio Berlusconin on määrä selvittää huomenna Italian hallituskriisiä maan parlamentille.

Italiassa hallituskriisi sai myöhään illalla uuden käänteen, kun pääministeri Silvio Berlusconi ei jättänytkään eronpyyntoään, kuten oli odotettu.

Berlusconi ilmoitti tavattuaan Italian presidentin Carlo Azeglio Ciampin, että hän ei aio erota pääministerin tehtävästä hallituskriisin ratkaisemiseksi. Aiemmin päivällä näytti siltä, että sopu olisi ollut lähellä, kun Berlusconin oli määrä jättää muodollinen eroanomus presidentille.

Ciampi kertoi tapaamisen jälkeen lausunnossaan, että hän on hyväksynyt neljän kristillisdemokraattien UDC-puolueen ministerin eron. Erillisessä lausunnossa hän kertoi lisäksi määränneensä Berlusconin selvittämään tilanteen parlamentille.

- Sitten näemme, miten parlamentti reagoi, Berlusconi kertoi toimittajille arvoituksellisesti tapaamisen jälkeen.

Parlamentin on määrä kuulla asiasta huomenna. Vielä ei ole tiedossa, tarkoittaako Berlusconin kieltäytyminen erosta sitä, että hallitusta järjestellään uudelleen, vai sitä, että parlamenttivaaleja aikaistetaan.

Aiemmin tänään Italian ulko- ja varapääministeri Gianfranco Fini ilmoitti, että Berlusconi oli suostunut jättämään muodollisen eroanomuksensa.

Italian hallitus ajautui kriisiin, kun UDC:n neljä ministeriä marssivat ulos hallituksesta perjantaina. UDC vaati muutoksia hallitusohjelmaan sen jälkeen, kun keskusta-oikeistolainen hallituskoalitio oli kärsinyt raskaita tappiota aluevaaleissa. Puolue ei hyväksynyt Berlusconin haluttomuutta muutosten läpiviemiseen.

UDC:n johtaja Marco Follini tapasi Berlusconin tänään. Osapuolet näyttivät päässeen yhteisymmärrykseen ehdoista, jotta UDC voisi palata hallitukseen.

Berlusconi saattaa vieläkin pyrkiä välttämään vaalit. Mielipidemittausten mukaan hän näyttäisi häviävän niissä. Poliittinen kriisi kolhii Berlusconia joka tapauksessa, vaikka hän sen selvittäisikin, arvioivat politiikan asiantuntijat.

Samaan aikaan kun Italia etsi ratkaisua tilanteeseen, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF muistutti maata siitä, että tärkein asia on edelleen talouden kuriin saaminen. Myös EU on ilmaissut huolensa siitä, että Italia saattaa kasvattaa budjettivajettaan saadakseen tilanteen kuriin.

- En ole huolissani poliittisesta tilanteesta - niin paljon kuin talouden ja budjetin tilasta Italiassa, EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia kertoi uutistoimisto Reutersille.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.