Mainos

Italian hallitukselta ei odoteta juuri ihmeitä

Suomalaiset ekonomistit eivät odota Italian uudelta hallitukselta kovin suuria taloudellisia uudistuksia.

Kahden kuukauden poliittisen väännön päättyminen kuitenkin vähentää epävarmuutta euroalueen kolmanneksi suurimman taloudesta.

Enrico Lettan johtama vasemmiston ja oikeiston yhteishallitus vannoi sunnuntaina virkavalansa Roomassa. 21 ministerin joukossa on paljon uusia kasvoja ja ennätysmäärä naisia. Hallituksen odotetaan valottavan linjaansa parlamentissa maanantaina.

OP-Pohjolan pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan on kyseenalaista, kuinka pitkään hallitus voi tältä pohjalta ylipäänsä toimia. Hallituksen syntyminen oli kuitenkin myönteistä.

– Ja toivoa voi, että tällaisella kohtalaisen laajapohjaisella hallituksella saataisiin vietyä asioita eteenpäin. Mutta kyllä se vaikeaa tulee joka tapauksessa olemaan.

Italian talouden rakenteiden uudistaminen on Heiskasen mukaan pitkäaikainen ja vaikea työ, jossa ei voi ajatella tapahtuvan äkkiä kovin suuria edistysaskeleita.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennustaa, että edellisen pääministerin Mario Montin linja ei välttämättä jatku vaan uudistusinto on jatkossa vähän maltillisempaa.

– Jää vähän nähtäväksi, kuinka uudistushenkinen tämä hallitus on.

"Pohjoismainen tyyppi"

Lettan hallitukselle ei siis povata pitkää ikää, mikä ei ole Italiassa mitään uutta. Suomen Italian-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula sanoo, että hallituksessa on sisäänkirjoitettuna isoja ongelmia.

Ensimmäinen ja suurin ongelma on se, että Silvio Berlusconin PDL-puolue lupasi valtaan päästessään palauttaa ihmisille maksut, joita nämä ovat joutuneet maksamaan edellisen hallituksen säätämän kiinteistöveron perusteella.

– Jos näin tehdään, sillä on vaikutus maan säästötoimiin. Siitä tulee varmasti iso kiista, Tuomi-Nikula kommentoi Roomasta.

Tärkeänä tehtävänä uudelle hallitukselle suurlähettiläs näkee vaalilain uudistamisen siten, ettei tämän kevään poliittinen umpisolmu pääsisi toistumaan.

Enrico Lettan henkilökohtaisestikin tavannut Tuomi-Nikula kuvailee uutta pääministeriä poliitikoksi, joka herättää luottamusta yli puoluerajojen.

– Hän on hyvin pohjoismainen tyyppi ajattelutavaltaan, hän antaa erittäin hyvän ja tehokkaan vaikutelman, Tuomi-Nikula sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.