Italian häilyvä tilanne pitänee korot matalina – "Ollaan menossa talouden kannalta heikointa vaihtoehtoa kohti"

Euroalueen usvainen tulevaisuus 7:47

Italian maaliskuussa järjestetyt parlamenttivaalit ovat jättäneet maan useiden avointen kysymysten ääreen. Vaikka kaikista kärkkäimmät poliittiset avaukset ovat maassa laimentuneet, niin Italian talouden tila herättää edelleen huolta. 

Alla olevalta videolta voit katsoa koko keskustelun euroalueen usvaisesta tulevaisuudesta. 

– Jos ajatellaan mikä on talouden kannalta heikoin vaihtoehto, niin ollaan menossa sitä kohti, Nordean ekonomisti Tuuli Koivu arvioi Italian tilannetta Huomenta Suomen haastattelussa. 

Koivun mukaan Italian maaliskuisten vaalien voittajat, populistipuolue Viiden tähden -liike ja EU-vastainen oikeistopuolue Lega (entinen Lega Nord, Pohjoisen liitto), herättävät ehdotuksineen huolta, mihin suuntaan EU:n kolmanneksi suurinta taloutta ollaan viemässä. 

Heikko Italia vaikuttaisi koko EU-alueeseen

Koivun mukaan Italia kipuilee muun muassa kilpailukykyyn liittyvien kysymysten kanssa. 

– Italia on hyötynyt paljon matalista koroista. Italialla on hyvin paljon velkaa, ja velanhoitomenot laskeneet hurjasti EU-aikana. 

Italian kannalta viimeiset 10 vuotta ovat olleet vaikeat. Maa on velkaantunut ja köyhtynyt talouskriisin kourissa. Koivu arvioi, että Euroopan Keskuspankki pitänee korkotason matalalla Italian tilanteen ollessa häilyväinen.

Heikko Italia vaikuttaisi koko euroalueeseen horjuttavasti. 

Juttu jatkuu uutisvideon jälkeen. 

Voiko Italian EU-ero toteutua? 8:14

Maahanmuutto kuumentaa myös tunteita

Lisäksi poliittista tilannetta maassa ja EU-tasolla on kiristänyt kysymys maahanmuutosta.

Italiaan on saapunut viime vuosina arviolta yhteensä 600 000 turvapaikanhakijaa, muistuttaa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Huomenta Suomen haastattelussa.

Aunesluoman mukaan EU:n toimintaa liittyen maahanmuuttoon pidetään maassa epäoikeudenmukaisena. 

– Italialaisten mielipiteet ovat muuttuneet kriittisemmiksi. Italia on ollut kantava voima EU:ssa, mutta 2010-luvulla mielipiteet muuttuneet, Aunesluoma arvioi. 

Vaikka hallitusneuvotteluita käyvien puolueiden kaikista kärkkäimmät avaukset eivät toteutuisi, niin epävarmuus voi jäädä muhimaan kulisseihin. 

– Epävarmuus kasvaa pitkäksi aikaa. Ajatukset voivat myös jäädä taustalle, Koivu summaa tilanne kokonaisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat