Italian ex-ulkoministeri: Berlusconia syytetään turhaan

Italian pääministeri Silvio Berlusconi tahraa väitetyillä seksihurjasteluillaan maan mainetta eikä pysty pysäyttämään maan julkisen talouden syöksykierrettä. Silti pääosa kiistellyn miIjardöörin liittolaisista seisoo edelleen hänen takanaan.

Berlusconin talouspolitiikkaa arvostellaan, mutta hänen muihin toilailuihinsa suhtaudutaan vähätellen.

– Kun Berlusconi oli pelkästään liikemies, hänellä ei ollut mitään ongelmia. Sen jälkeen, kun hän lähti politiikkaan, häntä on syytetty vuosittain jostain uudesta asiasta. Kiinni häntä ei ole saatu vielä mistään enkä usko, että saadaan jatkossakaan, Italian entinen ulko- ja puolustusministeri Antonio Martino sanoo MTV3 uutisten haastattelussa.

Väite kuulostaa erikoiselta, kun ottaa huomioon, että Berlusconilla on niskassaan kaksi oikeusprosessia. Toinen koskee korruptioväitteitä ja toinen prostituution harjoittamista. Erityisesti seksiskandaalista tulee julkisuuteen uusia kiusallisia näyttöjä lähes päivittäin.

Huonoa talouspolitiikkaa

Martino perusti yhdessä Berlusconin kanssa vuonna 1994 Forza Italia –puolueen.

Miehet ovat edelleen saman hallituskoalition kansanedustajia, mutta pääministerillä on nyt oma vapauden kansa –puolueensa, jota oppositio moittii ”populistiseksi yhden miehen liikkeeksi”.

Vaikka veteraanipoliitikko ja entinen puoluetoveri vähättelee Berlusconin henkilökohtaisia sotkuja, hän arvostelee pääministerin tuoreita talouspoliittisia operaatioita kovin sanoin.

Italian hallitus ajoi kesällä läpi paketin, jolla pitäisi saada aikaan lähes 100 miljardin euron säästöt. Kansainvälisiä luottoluokituslaitoksia ja sijoittajia Berlusconin ja valtiovarainministeri Giulio Tremontin hätäisesti räätälöimä saneerausohjelma ei vakuuttanut. Italian valtion joukkolainojen korot ovat edelleen ennätyskorkealla.

Myös tavalliset italialaiset ovat pettyneitä ja pelkäävät, että maan julkinen talous romahtaa. Martino ymmärtää kansan pettymyksen.

– Säästöpaketin päätökset vievät täysin päinvastaiseen suuntaan kuin mitä me Berlusconin kanssa olemme vuodesta 1994 lähtien luvanneet. Julkisen sektorin osuus on ennätyskorkea 52 prosenttia kansantuotteesta ja verotus on sietämätön niille, jotka vielä veroja maksavat, Martino erittelee.

Hän korostaa, että Italian talous, erityisesti yksityinen sektori on vakaalla pohjalla. Suurin ongelma on pöhöttynyt julkinen sektori.

Oppositiolta puuttuu karismaattinen johtaja

Kaikesta arvostelusta huolimatta Berlusconille ei ole näköpiirissä varteenotettavaa seuraajaa, ei oppositiossa eikä omassa hallituskoalitiossa. Myös Antonio Martino tähdentää, että nykyisellä hallituksella on parlamentissa enemmistö, jonka turvin se pystyy hallitsemaan. Tilanne pysyy ennallaan, jossa Pohjois-Italian itsenäisyyttä vaativa Lega Nord ei lähde sooloilemaan.

Pirstaleisen vasemmisto-opposition johtaja Pier Luigi Bersani myöntää itse, ettei oppositiolla ole riittävän karismaattista hahmoa kaatamaan Berlusconia.

Keskusta-oikeistolaisessa hallituskoalitiossa on niitä, jotka loisivat kansallisen yhtenäisyyden hallituksen entisen EU-komissaarin ja nykyisen eliittiyliopisto Bocconin johtajan Mario Montin taakse. Aktiivisimmin tätä hanketta torpedoi pääministeri Berlusconi, jolla ei ole mitään aikomusta luopua vallasta.

Lue myös:

    Uusimmat