Mainos

Italialta tulossa esitys EU:n perustuslaista

Italialta on tulossa marraskuussa esitys EU:n perustuslaista. Joulukuussa Italialta on tulossa esitys EU-virastoista.

Euroopan unionin Puheenjohtajamaa Italia antaa ehdotuksen EU:n perustuslaillisen sopimuksen muutoksista marraskuussa. Italian ulkoministeri Franco Frattini vahvisti asian unionin huippukokouksessa Brysselissä.

Lisäksi Italia harkitsee ylimääräisen valtionpäämiesten tapaamisen järjestämistä marraskuun lopulla. Italia aikoo antaa jäsenmaille kokonaispaketin eli teksti sisältäisi mm. kaikki EU:n toimielimet ja niihin liittyvät muutosehdotukset.

Frattinin mukaan hallitusten välisen konferenssi (HVK) on osoittanut, että vaikeinta sovun saavuttaminen on EU:n komission kokoonpanosta ja jäsenmaiden äänten painotuksista.

EU:n nykyiset ja tulevat jäsenmaat toistivat pitkälti aiemmat näkemyksensä, kun valtionpäämiehet puhuivat unionin toimielimistä.

Italialta esitys myös EU:n virastojen sijoutuspaikoista

Italia on luvannut tuoda esityksen EU:n virastojen sijoituspaikoista joulukuun huippukokoukseen, pääministeri Matti Vanhanen vahvisti Brysselissä.

Vanhasen mukaan Italia ei ole antanut esitystään vielä ainakaan Suomen nähtäväksi. Suomi ja Italia ovat kiistelleet jo vuosia EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikasta. Tällä hetkellä esillä on myös rajavalvontaviraston sekä eräiden muiden virastojen perustaminen.

Italian on epäilty paketoivan virastoratkaisun niin, että korvaukseksi elintarvikevirastosta Suomi saisi rajavalvontaviraston. Suomi ei ole innostunut asiasta, vaan haluaa edelleen elintarvikeviraston Helsinkiin.

Italia on esittänyt sijoituspaikaksi Parmaa. Virasto toimii jo väliaikaisissa tiloissa Brysselissä. Vanhanen kertoi, että Suomi tukee rajavalvontaviraston perustamista EU:n huippukokouksessa. EU:n komission on määrä saada tehtäväkseen esityksen laatiminen rajavalvontaviraston perustamisesta, jotta huippukokous voisi hyväksyä sen joulukuussa.

Vanhasen mukaan Suomen ehtona on, ettei rajavalvontavirastosta tule ylikansallista laitosta vaan kansallisten rajavalvontalaitosten yhteistyöelin. Hän huomautti, että Suomi on aiemminkin tukenut rajavalvontalaitosten yhteistyötä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.