Mainos

Italialaisravintola tarjosi myrkkysieniä - seitsemän sairaalaan

Sienillä höystetty lihamuhennos tuli kalliiksi Milanon lähellä sijaitsevan ravintolan omistajalle, la Repubblica kertoo.

Muhennokseen oli päätynyt myrkkysieniä, jonka seurauksena asiakkaat joutuivat hengenvaaraan ja ravintoloitsija sai kahden kuukauden vankeustuomion. Lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä 13 000 euron edestä.

Garbagnatessa sijaitseva ravintola tarjosi lihamuhennosta asiakkailleen neljä vuotta sitten. Syötävien keisarikärpässienten sijaan muhennokseen oli päätynyt kavalakärpässieniä, joita pidetään maailman vaarallisimpina myrkkysieninä. Seitsemän asiakasta sai vakavia myrkytysoireita, ja heidät vietiin seuraavana päivänä sairaalaan.

Kesäkuussa annetun tuomion perustelut tulivat julkisiksi maanantaina. Perusteluiden mukaan ravintoloitsija todennäköisesti hankki sienet normaalien myyntikanavien ulkopuolelta.

Italiassa useita sienikuolemia vuosittain

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kavalakärpässieni tuhoaa sisäelimiä valkokärpässienen tavoin. Sen on arvioitu aiheuttaneen 90 prosenttia kirjatuista, kuolemaan johtaneista sienimyrkytyksistä maailmalla. Suomessa se on kuitenkin harvinainen, eikä sen aiheuttamia myrkytystapauksia tunneta.

Italiassa sattuu vuosittain useita sieniin liittyviä kuolemantapauksia. Italian terveysministeriön mukaan kaikki kerätyt sienet tulisikin tarkistaa paikallisen terveysaseman sieniasiantuntijalla. Palvelu on maksuton.

Vain osa Italian sienikuolemista on kuitenkin myrkytyksiä. Kesän ja alkusyksyn aikana on sattunut jo useita tapauksia, joissa sienestäjä on kuollut kaaduttuaan tai pudottuaan jyrkänteeltä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.