Mainos

Italialaiset rauhanturvaajat matkaan kohti Libanonia

Libanonin Unfil-joukkojen kokonaisvahvuudeksi on kaavailtu 15 000 sotilasta, joista italialaiset ovat suurin ryhmä.

Ensimmäiset italialaisjoukot ovat lähteneet matkaan kohti Libanonia. Lentotukialus Garibaldi ja neljä muuta laivaston alusta osallistuivat lähtöseremoniaan Brindisin sataman edustalla.

Ensi vaiheessa kohti Libanonia matkaa 800 sotilasta. Garibaldin johtaman laivueen odotetaan olevan perillä Libanonissa perjantaihin mennessä.

Pääministeri Romano Prodi ja puolustusministeri Arturo Parisi lensivät Garibaldille puhumaan lähteville sotilaille. Parisin mukaan kyseessä on yksi vaativimmista operaatioista toisen maailmansodan jälkeen.

Italia on luvannut lähettää Libanonin Unifil-joukkoihin yhteensä 3000 sotilasta, mikä tekee maasta suurimman yksittäisen osallistujan. Unifil-joukkojen kokonaisvahvuudeksi on tarkoitus tulla 15 000 sotilasta.

Annan vieraili Etelä-Libanonissa

Lähi-idän kiertomatkalla oleva YK:n pääsihteeri Kofi Annan tutustui tänään sodan tuhoihin Etelä-Libanonissa. Annan laski myös seppeleen Israelin ilmapommituksessa surmansa saaneiden neljän sotilastarkkailijan muistoksi. Kuolleiden joukossa oli myös suomalainen upseeri.

Israelin ilmavoimat tuhosi YK:n tarkkailuaseman Khiamissa Etelä-Libanonissa 25. heinäkuuta. Hyökkäyksessä kuoli suomalaisen tarkkailijan lisäksi kolme muuta Untso-operaation tarkkailijaa. Muut uhrit olivat Itävallasta, Kiinasta ja Kanadasta.

Tuhannet siviilit ovat jo palaneet sodan runtelemille alueille maan eteläosaan. Jälleenrakennuksen ja uuden elämän aloittamista hidastavat kuitenkin räjähtämättömät ammukset ja rypälepommit.

- Räjähtämättömät ammukset muodostavat edelleen merkittävän uhan, erityisesti lapsille, jotka eivät voi aloittaa koulunkäyntiä, muistutti YK:n lastenjärjestön Unicefin edustaja Michael Bociurkiw.

Annan jatkoi myöhemmin matkaansa Libanonista Israeliin, minne hän saapui illansuussa. Pääsihteerin odotetaan jatkavan sukkuloimistaan Lähi-idässä matkustamalla Israelista vielä myöhemmin tällä viikolla Syyriaan ja Iraniin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.