Mainos

Italialaiset, maltalaiset ja latvialaiset EU-uurnilla

Italialaiset, maltalaiset ja latvialaiset ovat äänestäneet EU-vaaleissa. Tshekkien kaksipäiväinen äänestys puolestaan loppui lauantaina iltapäivällä ja Italian vastaava rupeama alkoi.

EU-vaalit on jo pidetty Hollannissa, Britanniassa ja Irlannissa. Lopuissa 18:ssa EU-maassa vaalit järjestetään sunnuntaina.

Tshekin vaaleista tehdyt ovensuukyselyt povasivat tappiota hallituskoalitiolle. Kyselyn mukaan sosiaalidemokraatit olisivat saamassa vajaat 11 prosenttia äänistä, kristillisdemokraatit (KDU-CSL) kahdeksan prosenttia ja liberaalit (US-DEU) jäisivät alle viiden prosentin äänikynnyksen. Tshekin vaalien voittaja on kyselyn mukaan euroskeptinen ODS-puolue, joka saa 30 prosenttia äänistä. Kommunisteille olisi luvassa 17 prosentin äänipotti.

Hallituskoalition surkean menestyksen arvellaan johtuneen epäsuositusta uudistusohjelmasta ja alhaisesta, 27 prosentin tietämille jääneestä äänestysprosentista.

Maltan vaalikomissio kertoi lauantaina, että maltalaisten odotetaan osallistuvan innokkaasti maan ensimmäiseen EU-äänestykseen. Äänestysprosentin uskotaan nousevan korkeimmaksi kaikista EU-maista. Kaikkiaan 27 maltalaisehdokasta kilpailee saarivaltion 5 parlamenttipaikasta.

Italiassa järjestään eurovaalien yhteydessä myös aluevaaleja. Näistä tärkeimmät ovat Bolognan ja Firenzen kaupunginjohtajan ja -valtuuston vaalit sekä Sardinian paikallisvaalit.

Latviassa puolestaan valitaan yhdeksän europarlamentaarikkoa. Ensimmäisten, jo iltapäivällä tehtyjen ovensuukyselyjen mukaan vaalien voitto olisi menossa pienelle Isänmaa ja vapaus -nationalistipuolueelle lähes 30 prosentin ääniosuudella.

EU-vaaleissa kaikkiaan noin 14600 ehdokasta kilpailee 732 parlamenttipaikasta. Yhteensä 25 EU-maassa on noin 340 miljoonaa äänioikeutettua.

Äänestyspaikat ovat Suomessa avoinna sunnuntaina kello 9-20. Vaalien tulos julkistetaan kello 23. Äänestysprosentti kerrotaan jo kello 22.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.