Mainos

Italialaiset lopen kyllästyneitä Berlusconiin

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on tänään vaarassa joutua savustetuksi ulos maansa johdosta.

Maan parlamentin alahuone äänestää myöhään iltapäivällä viime vuoden budjetin hyväksymisestä. Sen pitäisi olla pelkkä muodollisuus. Siitä on kuitenkin kehkeytymässä äänestys Berlusconin luottamuksesta. Useat kommentaattorit uskovat, että Berlusconin hallitus kaatuu tänään.

Budjettiäänestysten odotetaan alkavan noin kello 17 Suomen aikaa. Berlusconi tarvitsee 316 ääntä voittaakseen äänestyksen.

Silvio Berlusconi on kulkenut skandaalista toiseen taukoamatta jo yli vuoden ajan. Häntä vastaan on nostettu kolme erillistä oikeusjuttua lahjonnasta, veropetoksesta, vallan väärinkäytöstä ja seksin ostamisesta alaikäiseltä.

Vaikuttaakin siltä, että Italia on vihdoin saanut tarpeekseen Berlusconista. Häntä kannattaa enää 22 prosenttia italialaisista.

Suhtautuminen muuttunut kuluneen vuoden aikana

Tutkija ja freelance-toimittaja Jenni Poranen on asunut Italiassa lähes täyspäiväisesti vuodesta 2007. Hän kirjoittaa väitöskirjaa Berlusconista ja siitä, kuinka kansainväliset uutistoimistot hänet esittävät.

Poranen on huomannut selvän muutoksen italialaisten suhtautumisessa Berlusconiin.

– Olen vuosien varrella huomannut suuren eron siinä, miten ihmisten asenne on muuttunut ylipäänsä Berlusconia ja toisaalta hallitusta kohtaan. Ensimmäisinä vuosina, kun keskustelin ihmisten kanssa, niin täytyi melkein varoa Berlusconin nimen tuomista esille. Nyt tilanne on muuttunut niin päin, että yleensä ei tarvitse odottaa muutamaa lausetta pidemmälle, kun he itse tuovat asian esille ja melkein sanovat: "Ahaa, olet Suomesta, etkö näe miten huonosti asiat meillä ovat. Ei tänne kannata tulla."

Kansan suhtautuminen on muuttunut viimeisen vuoden aikana hyvin paljon, kertoo Poranen.

– Aiemmin Berlusconilla oli myös nuorten työtätekevien ihmisten keskuudessa kohtalaisen hyvä maine, eli jos katsotaan muutamia vuosia taaksepäin, niin ei Berlusconi ollut Italiassa sellainen kirosana kuin se meillä jo oli. Meillä on jo pitkään naurettu ja oltu huolissaan ja kummasteltu tilannetta. Siellä piti kuitenkin varoa, että ei ota liikaa kantaa ellei tiennyt selkeästi missä joukossa liikkuu milloinkin. Selvä ero on kadunmiesten asenteissa tapahtunut.

Syyt kansan kyllästymiseen ovat viime aikojen tapahtumissa, vaikka Berlusconin roistomaisuus on tiedetty jo vuosia. Todisteita väärinkäytöksistä on kasaantunut niin paljon, että koko homma on mennyt naurettavaksi.

– Luulen, että paljastuksia ja skandaalia on tullut sen verran toisensa perään, että se ei sinällään jaksa enää yllättää. Eihän varsinaisesti mitään todisteita siitä vallan väärinkäytöstä ja epäeettisestä käytöksestä enää kaivata.

– Nimenomaan kysymys on juurikin siinä, että todisteita on niin vino pino ja silti mitään ei tapahdu. Se on omasta mielestäni se käänne, mikä on kadunmiesten asenteet kääntänyt. "Nyt jotain täytyy tapahtua: meille nauretaan."

Italialaiset ovat alkaneet hävetä omaa pääministeriään, uskoo Poranen.

– Italialaisten itsetunto on hyvin korkea ja he ovat ihan aidosti olleet pahoillaan Sarkozyn ja Merkelin (Berlusconia kohtaan esittämästä) käytöksestä. Italialaiset ovat ihan aidosti loukkaantuneita. Kun tuntuu, että maalta on täysin mennyt maine, aletaan olla jo sitä mieltä, että joku muu saa astua ohjiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.