Mainos

Italialainen etujoukko Albaniaan

Ensimmäiset italialaisjoukot saapuivat Albaniaan tänään. Kahdenkymmenen miehen etujoukko saapui Durresin satamaan aamulla, ja hieman myöhemmin parikymmentä laskuvarjojääkäriä laskeutui Tiranan lentokentälle.

Myös muiden Euroopan maiden joukkoja on matkalla Albaniaan. Sotilaiden on määrä muodostaa noin 6000 miehen vahvuiset monikansalliset joukot, joiden tehtävänä on suojella humanitaarisia avustuskuljetuksia.

Italian osuus joukoista on suurin. Tänään sen etujoukot ryhtyivät suojaamaan Tiranan lentokenttää ja varmistamaan, että kenttä toimii vuorokauden ympäri eikä vain päiväsaikaan. Kentän toiminta on tärkeää, koska sen kautta Albaniaan kuljetetaan sekä lisäjoukkoja että avustustarvikkeita.

YK:n turvallisuusneuvoston siunauksella toimivat monikansalliset joukot suojelevat avustuskuljetuksia. Albaniassa on ollut laajoja levottomuuksia sen jälkeen kun maan eteläosa nousi kapinaan kuukausi sitten.

Tiranan lentokentän lisäksi joukot suojelevat ainakin Durresin ja Vloren satamia sekä tieyhteyksiä Tiranasta Durresiin. Albania pyysi apua EU:lta sen jälkeen kun taloudellisesta tyytymättömyydestä alkunsa saaneet katukahakat levisivät aseelliseksi kansannousuksi Albanian eteläosissa viime kuun alussa.

Kahakat saivat alkunsa siitä kun joukko suosittuja sijoitusyhtiöitä kaatui ja monet rahansa niihin sijoittaneet jäivät puille paljaille. Yli 200 ihmistä on saanut surmansa levottomuuksissa.

Viime päivinä tilanne Albaniassa on ollut melko rauhallinen mutta jännittynyt. Maan eteläosan kapinalliset vastustavat kuitenkin edelleen presidentti Sali Berishaa, jota he syyttävät sijoitusskandaalista.

Operaatio Albaan (auringonnousu) osallistuvat Italian lisäksi Itävalta, Tanska, Ranska, Espanja, Kreikka, Turkki ja Romania. Joukot aloittavat toimintansa ensi viikolla, jolloin myös ensimmäiset kansainväliset avustuskuljetukset saapuvat Albaniaan. Operaatioon osallistuville sotilaille on jaettu erityiset opaskirjat Albaniasta. Oppaat sisältävät hyödyllisiä albaniankielisiä fraaseja kuten: "Pudota aseesi".
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.