Mainos

Italiaan hätätila kuivuuden vuoksi?

Italian hallitus harkitsee jo hätätilan julistamista Pohjois-Italiaa koetelleen kuivuusaallon vuoksi. Alueen maanviljelijöiden arvioidaan kärsineen jo miljardien eurojen tappiot.

Italia

"Lähipäivinä luvassa edelleen lämmintä. Paikallisia rankkasadekuuroja voi tulla siellä täällä, mutta pian korkeapaineen alue vahvistuu jälleen tuoden koko maahan kuumaa ja kuivaa säätä. Lämpötilat pyörivät kolmenkymmenen celsiuksen tuntumassa, maan eteläosissa voidaan yltää myös neljänkymmenen asteen lukemiin".

Tältä on Italian sää näyttänyt viime viikkoina.

Yksi kaikkien aikojen kuivimmista heinäkuista on saanut maan hallituksen harkitsemaan hätätilan julistamista. Satojen kilometrien mittainen Po-joki on liki kahdeksan metriä tavallista alempana, eli alimmillaan sataan vuoteen.

Kuivuus uhkaa etenkin alueen maanviljelijöitä. Helleaallon arvioidaan aiheuttaneen jo viiden miljardin euron vahingot Pohjois-Italian maataloudelle.

Kuivuus uhkaa jopa Italian kuuluisan Parmesaani-juuston laatua, sillä Emilian maakunnan lehmillä ei ole tarpeeksi juomavettä. Ei ihme että Adria-Rovigon hiippakunnan piispa on kehottanut kaikkia italialaisia rukoilemaan sadetta.

Jokivesi on olennainen osa myös alueen sähkölaitosten jäähdytysjärjestelmiä, joten myös italialaisten sähkönsaanti on vaarassa. Lämpöaalto kuormittaa sähköntuotantoa muutenkin, sillä ihmiset käyttävät jäähdytyslaitteita selvästi normaalia enemmän. Suurissa kaupungeissa onkin kärsitty jatkuvasti sähkökatkoksista ja teknisistä vioista.

Paikallisten viranomaisten mukaan pian joudutaan tekemään ikävä päätös: Joko sähkönsaantia tai peltojen kastelua on rajoitettava.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.