Mainos

Italia tyytyväinen rahaohjelmaan

Italia on saanut takaisin laitonta rahaa jo lähes 40 miljardin euron arvosta armahdusohjelmansa ansioista, maan keskuspankin edustaja kertoi tänään. Armahdusohjelman kautta laittoman rahan omistajat voivat muuttaa omaisuutensa lailliseksi pientä maksua vastaan.

Ohjelman menestys on aiheuttanut kiinnostusta useissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Muun muassa Saksa, Ranska, Espanja ja Itävalta harkitsevat Italian seuraamista. Italian keskuspankin arvion mukaan ulkomailla on italialaista rahaa noin 500 miljardin euron arvosta. Armahdusohjelmaan kelpaavaa hämärää rahaa on siitä noin 200 miljardia euroa.

Armahdusohjelma käynnistettiin viime marraskuussa. Raha voitiin ohjelman mukaan muuttaa lailliseksi ilmoittamalla summa ja maksamalla 2,5 prosentin nimellinen korvaus. Toinen vaihtoehto oli kotiuttaa raha Italiaan ja sijoittaa pääoma valtion matalakorkoisiin 10 vuoden joukkovelkakirjoihin, jolloin pääoman omistaja välttyi maksulta.

Ohjelma käynnistyi hitaasti, ja määräaikaa pidennettiin helmikuussa. Armahdusaika kuluu umpeen huomenna, eikä uutta jatkoaikaa ole luvassa, sillä keskuspankin tavoitteena ollut viidennes hämärärahasta on täyttymässä.

Sveitsiläispankit huolissaan


60 prosenttia ulkomailla olevasta italialaisesta rahasta on Sveitsin pankeissa. Muita kohteita ovat mm. Monaco, Luxemburg ja Kanaalin saaret. Sveitsiläispankkiirit ovat viime viikkoina osoittaneet huolestumisen merkkejä Italian armahdusohjelman onnistumisesta, sillä se vaikuttaa heidän hallinnoimansa varallisuuden määrään.

Italia käyttää saamansa rahat valtion budjettialijäämän pienentämiseen. Analyytikkojen mukaan pääoman paluu Italiaan merkitsee myös piristysruisketta maan pääomamarkkinoille.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.