Italia tarjonnut EU:n rajavirastoa Suomelle?

"Elintarvikevirasto on Suomen ykkösprioriteetti edelleen. Kyllä Rajavirastolle varmasti löytyy ottajia, kun virastopakettista päätetään", sanoo sisäministeri Kari Rajamäki.

Kari Rajamäki

Rajaturvallisuuteen liittyviä asioita käsitellään EU:n elimissä tällä hetkellä nopein kääntein. Päällimmäisenä asiana on Rajaviraston perustaminen ja EU-lähteiden mukaan Italia olisi jo tarjonnut sitä Suomelle. Ehtona on ollut se, että Suomi luopuu Italian eduksi havittelemasta Elintarvikevirastoa.

Sisäministeriössä on oltu tarjouksesta innostuneita. Suomi on kuitenkin päättänyt pitää kiinni siitä, että Suomelle lankeaa pitkään metsästetty Elintarvikevirasto. Virastopaketista on tarkoitus päättää joulukuussa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

- Elintarvikevirasto on Suomen ykkösprioriteetti edelleen. Kyllä Rajavirastolle varmasti löytyy ottajia, kun virastopakettista päätetään joulukuussa, sisäministeri Kari Rajamäki tähdentää.

Hän näkee, että Suomella on hyviä mahdollisuuksia saada keskeisiä virkoja Rajavirastossa. Suomi on ollut aktiivinen unionin rajaturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Rajavirastoon 30-50 ihmistä

EU:n komissiolta odotetaan rajaturvallisuuteen paneutuvan Rajaviraston perustamista koskevaa esitystä jo heti marraskuun alussa. Sisäministeri Rajamäki arvioi, että viraston perustaminen hyväksytään vielä marraskuun lopun neuvostossa.

- Raja-asioissa tapahtuu tällä hetkellä EU:ssa paljon, nopein kääntein ja vauhdikkaasti. Olen hiukan yllättynyt kuinka vähän näistä asioista on keskusteltu julkisudessa. Asiahan on jo historiallisistakin syistä meille tärkeä, Rajamäki ihmettelee.

Rajavartiolaitoksen esikunnan EU-yksikön päällikkö, everstiluutnantti Ilkka Laitinen arvioi Rajaviraston väkimääräksi tulevan ensialkuun noin 30-50 ihmistä, riippuen siitä montako tilapäiseksi perustettua eli ad hoc -keskusta siihen sulautetaan. Ad hoc -keskukset paneutuvat johonkin rajaturvallisuuteen kuuluvaan erityisseikkaan.

Muun muassa Rajatarkastuskeskus perusteilla

Helsingissä toimivan Riskianalyysikeskuksen lisäksi toimintansa ovat jo aloittaneet Maarajakeskus Berliinissä ja Lentoasemakeskus Roomassa. Lisäksi ollaan perustamassa Koulutuksen kehittämiskeskusta, Rajatarkastuskeskusta ja Merirajakeskusta. Laitisen mielestä kaikki ad hoc -keskukset tulisi toiminnallisesti alistaa virastolle. Suomessa toimiva Riskianalyysikeskus on niistä tärkein. Ainakin sen uskotaan sulautuvan tulevaan Rajavirastoon.

Laitisen mukaan Rajavirastosta tulisi muodostua EU:n rajapäälliköiden esikunta, jossa asiat ainoastaan valmistellaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat