Mainos

Italia ratkoi hallituskriisiään

Italian varapääministeri Walter Veltroni sanoi tänään, että hallitusta uhkaavan budjettikiistan ratkaisemiseksi on toivoa. Hallitus esittää ehdotuksensa kiistan ratkaisemiseksi huomenna parlamentille.

Hallitus ja oppositiossa olevat kommunistit ovat kiistelleet ensi vuoden budjetista jo pitkään, mutta tänään budjettiesityksellä oli parlamentissa aikalisä, jonka aikana puolueet yrittivät löytää sopua. Kiistan kärkeen ovat nousseet eläkkeet. Pääministeri Romano Prodi haluaa leikata ensi vuoden budjettia kovalla kädellä, jotta Italia selvittäisi Euroopan talous- ja rahaliiton Emun lähentymisehdot. Hallitus haluaa nopeuttaa eläkejärjestelmän remonttia, joka toisi mukanaan säästöjä. Kommunistit pitävät kuitenkin tärkeänä suojella vanhuuseläkkeitä hallituksen leikkauksilta.

Myöhään tänään hallituspuolueet ja kommunistit liikahtivat kiistassa lähemmäs toisiaan. Hallituksen suurin puolue ilmoitti tutkivansa mahdollisuuksia suostua joihinkin kommunistien vaatimuksiin. Kommunistit ottivat ilmoituksen ilolla vastaan ja sanoivat sen voivan murtaa nykyisen umpikujan.

Prodi tapasi aamupäivällä kriisin yhteydessä myös presidentti Oscar Luigi Scalfaron.

Parlamentin alahuone käsittelee talousarviota seuraavan kerran huomenna, jolloin siitä on tarkoitus myös lopullisesti äänestää. Kommunistipuolue on aiemmin ilmoittanut aikovansa äänestää hallituksen budjettiehdotusta vastaan, mikä johtaisi todennäköisesti Prodin johtaman keskustaoikeistolaisen hallituksen kaatumiseen. Hallituksen kaatuminen taas vaikeuttaisi Italian valmistautumista Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen. Prodin johtama Oliivipuu-vaaliliitto on hallinnut Italiaa viime vuoden toukokuusta lähtien. Parlamentin ylähuoneessa eli senaatissa hallituspuolueilla on selkeä enemmistö, mutta alahuoneessa hallitus on riippuvainen kommunistipuolueen tuesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.