Mainos

Italia kieltää uraaniammusten vaikutukset

Italian viranomaiset kieltävät uraaniammusten vaikutukset sotilaiden kuolemiin.

Kuuden italialaisen rauhanturvaajan kuolema ei näy liittyvän Naton Balkanilla käyttämiin uraaniammuksiin, sanovat Italian viranomaiset.
-Tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät sotilaiden kuolemat liity sen paremmin toisiinsa kuin uraaniammusten käyttöönkään, totesi puolustusministeriön valtiosihteeri Marco Minniti La Stampa -lehden haastattelussa.
Italia kuitenkin haluaisi Naton lopettavan köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten käytön.

-Mielestäni Naton pitäisi harkita ehdotustamme, jonka mukaan uraanipohjaisten ammusten käyttö keskeytettäisiin, sanoi Minniti. Italia, Portugali ja Belgia ovat pyytäneet Natoa tutkimaan Balkanilla vuoden 1992 jälkeen palvelleiden rauhanturvaajien epätavallisia kuolemia.

Useat sotilaista ovat kuolleet verisyöpään. Menehtyneiden sukulaiset sekä veteraanijärjestöt useissa maissa ovat esittäneet epäilyjä, joiden mukaan syövät olisi aiheuttanut Naton alueella käyttämät uraaniammukset. Nato on myöntänyt käyttäneensä köyhdytettyä uraania sisältäneitä ammuksia Bosniassa vuosina 1994-1995, Kosovossa vuonna 1999 sekä Persianlahden sodassa vuonna 1991. Puolustusliitto on ilmoittanut käsittelevänsä uraaniammusasiaa kokouksessaan Brysselissä ensi tiistaina.

Prodi huolissaan

Myös EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi puuttui uraaniammuksista nousseeseen kohuun.

Prodi Romano


-Totuus on saatava selville, ei vain sotilaiden, vaan myös alueella asuvien ihmisten tähden, sanoi Prodi Italian radiossa.

-Mikäli aseista on vähäisintäkään vaaraa, on selvää, että niistä on luovuttava. Ja vaikka riskiä ei olisikaan, en pidä siitä ajatuksesta, että tällaisia aseita käytetään, hän totesi. Prodi ilmoitti, ettei hän ole huolissaan ainoastaan nk. Balkanin syndroomasta, vaan myös sotien aiheuttamista ympäristötuhoista.

-Komission puheenjohtajana ehdotan, että Bosnian ja Serbian kanssa aloitetaan välittömän neuvottelut köyhdytetyn uraanin aiheuttamista ongelmista ja saastumisesta, hän sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.