Mainos

Italia kärttää EU:lta lupaa Parmalat-suuryrityksen tukemiseen

Italia aikoo pyytää EU-komissiolta poikkeuslupaa saadakseen antaa valtion tukea vaikeuksissa olevalle meijerialalleen. Italia haluaisi tukea myös muita vaikeuksissa olevia suuryrityksiä.

Italia aikoo pyytää EU-komissiolta poikkeuslupaa saadakseen antaa valtion tukea meijerialalleen, joka on kokenut suuria vaikeuksia elintarvikealan jättiyrityksen Parmalatin rahaskandaalin takia.

Asiasta kertoi tänään pääministeri Silvio Berlusconin virallinen tiedote.

Hallitus pyrkii myös pelastamaan Parmalatin konkurssilta. Teollisuusministeri Antonio Marzanon mukaan hallitus aikoo ryhtyä toimenpiteisiin ja ottaa käyttöön uusia sääntöjä, joilla pelastetaan vaikeuksissa olevia isoja yrityksiä. Säännöt tulevat voimaan huomenna.

-Toimien tarkoituksena ei ole pelastaa osakkeenomistajat tai johtajat, vaan piensäästäjät, tavarantoimittajat, kunniallisuus ja yrityksen italialainen luonne, Marzano sanoi.

Lähes 35 000 ihmistä 30:ssä maassa työllistävän Parmalatin kirjanpidosta on löytynyt 7 miljardin euron suuruinen aukko. Yritys väitti aiemmin, että summa on talletettuna pankkitilille Cayman-saarille, mutta Bank of American mukaan summaa ei ole olemassa.

Kriisiä onkin verrattu muiden jättiyritysten taannoisiin kirjanpitoskandaaleihin, kuten hollantilaisen Aholdin ja amerikkalaisen Enronin.

Italian maataloustuottajien järjestö Confagricoltura pyysi hallitukselta eilen valtion tukea yli 5000 maidontuottajalle, jotka ovat joutuneet osallisiksi Parmalatin kriisiin. Järjestön mukaan tuottajat eivät ole saaneet maksujaan - yhteensä 120 miljoonaa euroa - viiteen kuukauteen.

Parmalat ostaa kahdeksan prosenttia koko Italian maidon tuotannosta.

Parmalatin hallitus kokoontui tiistai-iltana. On odotettavissa, että se ilmoittaa hakevansa suojelua velkojiltaan myös uusien sääntöjen aikana. Elintarvikejätin arvo oli ennen skandaalia 1,8 miljardia euroa, mutta nyt sen osakkeet ovat lähes arvottomia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

20:41

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.