Mainos

Italia jättää osia pois ehdotuksestaan HVK:lle

EU:n puheenjohtajamaa Italia aikoo jättää kiistanalaisia kysymyksiä pois sopimusesityksestä HVK:lle, joka sen määrä luovuttaa ensi viikolla.

EU:n puheenjohtajamaa Italia ei ole vielä valmis tekemään kompromissiehdotusta hallitustenvälisen konferenssin vaikeimmista aiheista. Italia antaa ensi viikolla esityksen sopimukseksi, mutta jättää siitä pois mm. kiistanalaisen kysymyksen äänten painotuksista. Myöskään puolustuksesta ei ole esitystä tulossa.

Italian virallinen kanta on edelleen se, että neuvottelujen onnistumisesta ollaan "varovaisen optimistisia". Kompromissiehdotuksesta keskustellaan ulkoministereiden kesken ensi viikon lopulla Napolissa.

Suomalaisten mielestä neuvotteluja on hankaloittanut se, että puheenjohtaja on ollut pidättyväinen tekemään esityksiä kiistakysymyksistä. Toisia asioita on pyöritelty turhankin paljon.

Vanhat asiat uusiin pöytäkirjoihin

Rinnan poliittisen tason neuvotteluiden kanssa jatkuu juridinen selvitystyö. Oikeudellisessa tarkistustyöryhmässä on pitkin syksyä käyty läpi konventin tekstiä juridiselta kannalta, jotta siitä saataisiin pois sisäiset ristiriitaisuudet ja muut ongelmat. Työ koskee niitä pykäliä, joista ei odoteta enää uusia versioita, eli poliittisesti kiistanalaiset asiat jäävät pois.

Suomi aikoo pitää kiinni siitä, että sen omaan liittymissopimukseen kuuluvat tärkeät asiat tulevat pöytäkirjoihin mukaan; tänne kuuluvat 141-artikla Etelä-Suomen kansallisesta maataloustuesta, pöytäkirja harvaan asutuista pohjoisista alueista ja Ahvenanmaasta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.