Italia haluaa omia pizzan takaisin

Italiassa halutaan, että pizzaksi saisi kutsua tästä lähtien vain napolilaisella tavalla tehtyjä pizzoja. Italian hallitus pyytää Euroopan Unionia suojelemaan italialaisen pizzan huonoilta kopioilta. Tällaisen tuotesuojan on saanut aikaisemmin mm. kreikkalainen fetajuusto ja suomalainen mämmi.

EU on rajannut feta-sanan käytön koskemaan vain tietyillä Kreikan alueilla lampaan tai vuohen maidosta tuotettua juustoa. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomessa lehmän maidosta tehtyä juustoa ei saa nimittää fetaksi. Mämmissä pitää taas olla tietty määrä ruisjauhoja.

Millainen on sitten se oikea pizza, jonka puolesta Italian hallitus haluaa nyt taistella? Taikinan pitää esimerkiksi levätä 6 tuntia, pizzapohjaa pitää pyörittää kuvan kaltaisesti, tomaattikastike pitää levittää lusikalla ja juuston pitää olla mozzarellaa. Oliiviöljyn pitää olla parasta laatua eli kylmäpuristettua ja 485 asteen puu-uunissa pizzan pitää viipyä pari minuuttia, ei kauemmin.

Missään nimessä pizzaa ei tilata pizzataksilla kotiin tai haeta omalla autolla, koska pizza on parasta juuri uunista otettuna. Ja sitä paitsi: monen italialaisten mielestä vain tosiluuseri syö yksin.

(MTV3-TVE)

Lue myös:

    Uusimmat