Mainos

Italia haastaa Ranskan toimet EU-huippukokouksessa

Italian suivaantumisen taustalla on ranskalaisen valtionyhtiön Gaz de Francen suunniteltu yhdistyminen ranskalaisen Suez-voimayhtiön kanssa.

Italia aikoo nostaa Ranskan harjoittaman talouden suojelun esille huomenna alkavassa EU-huippukokouksessa. Alun perin aihe piti sivuuttaa vähin äänin.

Italia on ollut viime viikkoina pahasti suivaantunut Ranskan toimiin ja on syyttänyt maata protektionismista sekä EU-sääntöjen rikkomisesta.

Kiistan taustalla on ranskalaisen valtionyhtiön Gaz de Francen suunniteltu yhdistyminen niin ikään ranskalaisen Suez-voimayhtiön kanssa. Fuusion tarkoitus on estää italialaiselta Eneliltä mahdollisuus Suezin ostamiseen.

Italia on kierrättänyt asian johdosta EU-maiden keskuudessa kansallisen protektionismin yleisesti tuomitsevaa kirjettä. Se nähdään yleisesti näpäytyksenä juuri Ranskalle. Vielä on kuitenkin epäselvää, löytääkö maa sille allekirjoittajia.

Vaikka moni jäsenmaa on periaatteessa samaa mieltä kirjeen sisällöstä, nähdään se samalla Italian pääministeri Silvio Berlusconin vaalitemppuna. Italiassa järjestetään vaalit huhtikuun alussa.

Vakavimmin kirjeen allekirjoittamista harkitsee tiettävästi Britannia. Suomi ei allekirjoita paperia, koska hallitus ei EU-puheenjohtajuuskauden alla halua leimautua mihinkään yksittäiseen leiriin. Myös Ruotsi on kieltäytynyt kirjeen allekirjoittamisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.