Italia estää yhä sovun EU:n pidätysmääräyksestä

EU:n pidätysmääräyksestä ei syntynyt tänäänkään sopua, kun unionin oikeus- ja sisäministerien kokous jatkui Brysselissä.

Italia estää yhä ratkaisun, vaikka muut 14 jäsenmaata olisivat sen valmiit hyväksymään. Tarkoituksena on sopia ehdoista ja rikoksista, joiden perusteella rikoksesta epäilty voidaan luovuttaa toiseen jäsenmaahan. Asia liittyy terrorismin vastaisiin toimiin, joita on tehostettu 11. syyskuuta Yhdysvaloissa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Asiasta haettiin puolisalaa ratkaisua EU-kokouksen yhteydessä, sillä oikeusministerit lopettivat osuutensa virallisesti jo eilen. Italian ministeri Roberto Castelli jäi kuitenkin Brysseliin jatkamaan neuvotteluja. Italia ei edelleenkään hyväksy 32 kohdan listaa luovuttamiseen velvoittavista rikoksista. Italia haluaisi rajata luettelon vain terrorismiin suoraan liittyviin rikoksiin.

Italia vastustaa esimerkiksi korruption, väärinkäytösten ja petosten sisällyttämistä listaan. Italiassa on herännyt epäilyjä siitä, että taustalla on pääministeri Silvio Berlusconin halu suojella omia liiketoimiaan. Upporikas Berlusconi on usein kytketty väärinkäytös- ja veronkiertosyytöksiin, mutta häntä ei ole koskaan tuomittu.

EU:n puheenjohtajamaa Belgia aikoo hakea ratkaisua uudestaan lähipäivinä. Pääministeri Guy Verhofstadtin on määrä keskustella asiasta italialaisen virkaveljensä Silvio Berlusconin kanssa, kun hän matkustaa pääkaupunkikierroksellaan Roomaan ensi viikolla. Muut unionin jäsenmaat ovat painostaneet Italiaa hyväksymään ratkaisun.

Listaan ei haluta tehdä suuria muutoksia, koska silloin paketti joudutaan neuvottelemaan uudelleen kaikkien kesken. Sopua haetaan viime kädessä Laekenin huippukokouksessa 14.-15. joulukuuta. Italialle ehdotettiin kokouslähteiden mukaan kompromissia, joka toisi listan voimaan viiveellä. Vuoden 2004 alusta se kattaisi 16 rikosta ja lopulta kaikki 32 rikosta 2007 loppuun mennessä. Muut maat eivät olisi olleet valmiit hyväksymään myönnytystä.

Listalle ehdotetut rikokset ovat kaikki Suomessa rangaistavia. Siihen sisältyy terrorismin lisäksi mm. murha, törkeä pahoinpitely, huumekauppa, laiton aseiden myynti, ympäristörikokset, raiskaus, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja rahan väärennys.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat