Italia ei enää pärjäisi ilman maahanmuuttajia

Italiassa asuu virallisesti jo yli neljä miljoonaa maahanmuuttajaa, ja lisää saapuu koko ajan. Tunisian levottomuuksien vuoksi Italia on joutunut ennennäkemättömän maahanmuuttoaallon kohteeksi: pienelle Lampedusan saarelle on rantautunut tammikuun puolivälin jälkeen yli 5 000 laitonta siirtolaista, ja maa joutui pyytämään EU:lta apua ihmisvirran pysäyttämiseksi.

Italialaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin on ristiriitaista. Toisaalta ulkomaalaisten uskotaan lisäävän rikollisuutta,

toisaalta heitä ilmankaan ei voi elää. Tuoreen tutkimuksen mukaan enemmän kuin seitsemän italialaista kymmenestä uskoo, että maahanmuuttajat ovat välttämättömiä Italialle.

Maahanmuuttajia koskevia asenteita selvittänyt Transatlantic Trends: Immigration -tutkimus tehtiin yhteistyössä Yhdysvaltojen, Kanadan ja kuuden Euroopan maan kanssa. Sen tulokset paljastavat, että yhä useampi italialainen pitää maahanmuuttoa ennemminkin mahdollisuutena kuin ongelmana.

Yli puolet olisi valmis antamaan maahanmuuttajille myös äänioikeuden, vaikka samaan aikaan yhtä suuri määrä uskoo maahanmuuton lisäävän rikollisuutta. Luku oli tutkituista maista suurin, eivätkä vastaajat tehneet rikollisuuden kohdalla juuri eroa laillisesti tai laittomasti maahan tulleiden välillä. Yli puolet oli myös sitä mieltä, että maahanmuuttajia on Italiassa liikaa.

Ulkomaalaiset paikkaavat työvoimapulaa

Lähes 70 prosenttia italialaisista ei usko maahanmuuttajien vievän töitä paikallisilta. Monet maahanmuuttajista tekevätkin töitä, jotka italialaisille eivät enää kelpaa, esimerkiksi hedelmänpoimijoina ja yksityisinä vanhustenhoitajina.

Myös ravintola-ala on täynnä ulkomaalaisia työntekijöitä. Yksi heistä on 24-vuotias Shahin Alam, joka työskentelee Roomassa l'Assaggio -nimisen ravintolan apulaiskokkina.

- Tulin Italiaan kesällä 2005. Lähdin Bangladeshista, koska siellä on niin vähän töitä tarjolla, Alam kertoo.

Mitään ammattikoulutusta Alam ei ehtinyt Bangladeshissa hankkia. Italiassa töitä sai kuitenkin helposti, jo parin päivän päästä Alam aloitti myyjänä katukojussa.

- Kun tulin tänne en tuntenut ketään enkä puhunut kieltä. Sitten sain ystävän, joka majoitti minut luokseen ja kysyi haluaisinko töitä. Palkka oli kuitenkin huono, joskus sain vain 25 euroa päivän työstä.

Italialainen ravintola, bangladeshilainen kokki

Vähitellen Alam oppi italiaa ja siirtyi myyntikojusta vanhustenhoitajaksi. Vaikka työ oli mukavaa, hän halusi vaihtaa ravintola-alalle.

- Täällä kaikki ravintolat ovat täynnä bangladeshilaisia. Me olemme hyviä työntekijöitä ja täsmällisempiä kuin italialaiset. Jos työt alkavat kymmeneltä, italialainen tulee yhdeltätoista. Bangladeshilainen taas aina ennen kymmentä, puoli tuntia tai tuntia ennen, Alam selittää.

Alam kertoo, ettei hän ole kokenut italialaisten taholta minkäänlaista rasismia. Päinvastoin hän sanoo monien italialaisten uskovan, etteivät ravintolat pyörisi lainkaan ilman ulkomaista työvoimaa.

Alam kertoo viihtyvänsä Italiassa ja toivoo saavansa tulevaisuudessa maan kansalaisuuden. Kaksi vuotta sitten hän palasi Bangladeshiin mennäkseen naimisiin tytön kanssa, jonka hän tunsi jo kouluajoilta. Tulevaisuudenhaaveissa siintääkin myös vaimon tuominen Bangladeshista Italiaan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat