Mainos

Italia ehdottaa EU:lle turvatakuita

Sotilaallisen EU-turvatakuuehdotuksen mukaan jäsenvaltiot voivat auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta EU-maata sotilaallisesti ja muilla tavoilla, kunhan esitys on linjassa YK:n peruskirjan 51. artiklan kanssa.

Euroopan unionille esitetään sotilaallisia turvatakuita. Ehdotuksen mukaan jäsenvaltiot voivat auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta EU-maata sotilaallisesti ja muilla tavoilla, kunhan esitys on linjassa YK:n peruskirjan 51. artiklan kanssa.

Turvatakuut sisältyvät puheenjohtajamaa Italian esitykseen EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Ehdotuksen mukaan jäsenmaiden toimien on oltava myös yhdenmukaisia sotilasliitto Naton kanssa. Italian esitys ei sisällä Natosta irrallisen EU:n päämajan luomista sotilasoperaatioita varten.

Muotoilun taustalla on suurten jäsenmaiden Britannian, Ranskan ja Saksan sopima kompromissi. Italian ehdotuksesta neuvotellaan ensimmäisen kerran ulkoministerien kesken tämän viikon lopulla Napolissa Italiassa.

YK:n 51. artiklan mukaan jokaisella valtiolla on oikeus puolustautua aseellista hyökkäystä vastaan. Jäsenmaat yrittävät hyväksyä perustuslaillisen sopimuksen joulukuussa Brysselin EU-huippukokouksessa. Italian kokonaisehdotuksesta neuvotellaan ensimmäisen kerran ulkoministerien kesken tämän viikon lopulla Italian Napolissa.

Vanhanen: Italian esitys oikeansuuntainen

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan esitys on menossa Suomen kannalta oikeaan suuntaan, kun se korostaa keskinäistä solidaarisuutta ja nojaa YK:n peruskirjan 51 artiklaan. Vanhanen on tyytyväinen siihen, että Italian esityksessä puolustusyhteistyötä on muutettu avoimemmaksi. Tuon YK:n 51. artiklan mukaan jokaisella valtiolla on oikeus puolustautua yksin tai yhteisesti aseellista hyökkäystä vastaan.

Halonen: Suomella ei tarvetta muutoksiin

Presidentti Tarja Halosen mielestä keskinäinen puolustusvelvoite EU:ssa ei vahvistaisi EU:n tai Suomen turvallisuutta. Halosen mukaan Suomi ei näe tarvetta tehdä merkittäviä muutoksia EU:n puolustuspykäliin.


(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.11.2003).

(Kymmenen uutiset 26.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.