Mainos

Itälä pyytää oikeuskanslerin kantaa Stasi-listasta

Sisäministeri Ville Itälä ei aio julkistaa ns. Stasi-listaa, mutta aikoo vielä varmuuden vuoksi pyytää oikeuskansleri Paavo Nikulalta kannanottoa listan julkisuudesta.

Itälän Stasi-listassa on kyse suojelupoliisin vuonna 1990 eräästä ulkomaisesta tiedustelulähteestä saadusta 20 nimen listasta. Ulkomaisten lähteiden mukaan näillä suomalaisilla olisi ollut yhteyksiä Itä-Saksan tiedustelupalveluun.

Suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen ja presidentti Mauno Koivisto päättivät tuolloin, että lista laitetaan kassakaappiin, eikä yhteyksiä tutkita. Listan nimillä oli yhteyksiä Stasin maansisäiseen turvallisuuspalveluun kuten myös ulkomaantiedustelun HVA:han.

Tieto kyseisestä listasta tuli julkisuuteen lokakuun alussa Yleisradion MOT-ohjelmassa. Keskustan kansanedustaja Petri Neittaanmäki teki asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi aikooko hallitus julkistaa listan.

Tänään annetusta vastauksessa Itälä suhtautuu listan julkistamiseen torjuvasti. Sisäministeri sanoi kuitenkin MTV:n uutisille, että hän aikoo vielä pyytää asiaan oikeuskanslerin kannan.

Kirjallisen kysymyksen vastaus on kohtuullisen ympäri pyöreä. Siihen aiotaanko yhteyksiä nyt selvittää, Itälä vastaa yksilöimättömien vihjetietojen käsittelyssä kiinnitetään erityistä huomiota perustuslaissa turvatun yksityisyydensuojan toteutumiseen.

Listan julkistamiseen Itälä toteaa, että suojelupoliisin asiakirjat ovat salassa pidettäviä, jos ei ole ilmeistä, että tiedon antaminen ei vaaranna valtion turvallisuutta.

Helsingin Sanomat on julkisuuslakiin nojaten pyytänyt suojelupoliisilta kyseistä listaa. Supo kieltäytyi antamasta sitä.

Suojelupoliisi jatkaa Rusin veljeksiä koskevia vakoilututkimuksia, jotka on alustavien arvioiden mukaan tarkoitus saada valmiiksi jouluun mennessä. Jukka ja Alpo Rusia epäillään törkeästä vakoilusta Itä-Saksan hyväksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.