Mainos

Itälä: Kuntajakoa uudistettava

Sisäministeri Ville Itälän mielestä Suomen nykyinen kuntajako on tullut tiensä päähän. Tampereella tänään puhunut Itälä sanoi, että kunnat eivät enää yksin kykene huolehtimaan hyvinvointipalveluiden tuotannosta.

-Seuraava hallitus onkin temppelin harjalla miettiessään, mitä tehdä jos kuntien vapaaehtoinen yhteistyö ei riittävän rapsakasti etene. Pelastustoimessahan on jo tehty ratkaisu, jolla valtio lainsäädäntöteitse ohjaa kunnat yhteistyöhön, Itälä totesi.

Itälän mukaan kuntaliitokset eivät ole itseisarvo, vaan järkevä hallinto ja toimivat peruspalvelut.

-Mahdollisten uusien kuntaliitosten pitää tapahtua vapaaehtoisesti. Osa kunnista puolestaan tekee jo nyt tiivistä yhteistyötä ilman juridista yhdistymistä, hän huomautti.

Itälä osallistui alustajana Tampereella pidettyyn Tulevaisuusfoorumit 2002 - keskusteluun. Samassa tilaisuudessa puhunut työministeri Tarja Filatov toi esille huolensa työvoiman riittävyydestä tulevaisuudessa. Filatovin mukaan uutta työvoimaa tarvitaan vuosina 2000-2015 lähes miljoona henkeä etenkin rakennus- ja hoitoaloille. Vaikka työttömyys onkin tällä hetkellä työvoimapulaa ajankohtaisempi kysymys, voi työvoiman saatavuudesta kehittyä lamavuosien työttömyyteen verrattava ongelma.

Filatov pitää tärkeimpinä työvoimaresursseina naisia, maahanmuuttajia ja yli 50-vuotiaita miehiä. Hän uskoo, että pitkään työttöminä olleille avautuisi työpaikkoja kouluttamalla jo työssä olevia vaativampiin tehtäviin.

-Maahanmuuttajiakin tarvitaan, mutta he eivät yksin ratkaise työvoiman saatavuutta. Suomessa on myös syytä parantaa asenteita maahanmuuttajia kohtaan. On toiveajattelua, että huippuosaaja tulisi tänne ympäristön huonosti kohtelemaksi kansalaiseksi, Filatov huomautti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.