Mainos

Itälä: Itsenäisyyspäivän mellakoinnit analysoidaan huolellisesti

Sisäministeri Ville Itälän (kok.) mukaan poliisi analysoi huolellisesti itsenäisyyspäivän mellakoinnit ja hyödyntää kokemukset seuraavan itsenäisyyspäivän toimintasuunnitelmia laatiessaan.

-Harkittavaksi tulee tässä yhteydessä myös se, onko tarpeen varautua ottamaan käyttöön kokoontumislain mielenosoitusoikeutta rajoittavia toimivaltuuksia, Itälä toteaa vastauksessaan kansanedustaja Lauri Oinosen (kesk.) jättämään kirjalliseen kysymykseen taksiautoilijoiden ja kansalaisten turvallisuudesta mielenosoitustilanteissa.

Itälä muistuttaa, että eduskunnassa on tehty lakialoite, jonka mukaan mielenosoituksissa naamioituneena esiintyminen pitäisi kieltää. Hän pitää aloitetta kannatettavana erityisesti sen rikoksia ja häiriöitä ennalta estävän vaikutuksen vuoksi.

Kansanedustaja Oinosen mukaan mielenosoittajien riehunta presidentinlinnalle pyrkineiden taksien ympärillä kesti 17 minuuttia ennen kuin poliisi saapui paikalle ja selvitti tilanteen. -Mikäli väite pitää paikkansa, poliisin odotusaikaa on pidettävä kohtuuttoman pitkänä ja kuljettajien ja matkustajien kannalta varmasti kiusallisena, Itälä myöntää.

Itälä huomauttaa kuitenkin, että poliisin voimavarat oli tuolloin sidottu muualle, koska poliisin tavoitteena oli ensisijaisesti estää väkivaltaisesti käyttäytyneen mielenosoittajajoukon pääsy presidentinlinnan alueelle.

Vastauksessaan Oinoselle Itälä toteaa myös, että mielenosoitus on yhteiskunnassamme perustuslailla hyväksytty vaikuttamismuoto. Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia ja osallistua niihin. -Tämän perusoikeuden turvaaminen kieltää viranomaiselta ennakollisen luvan asettamisen kokoontumisen edellytykseksi, sisäministeri huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.