Itälä hajauttaisi sisäministeriön yksikköjä

Sisäministeri Itälä siirtäisi poliisin tietohallintokeskuksen pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle.

Sisäministeri Ville Itälä esittää poliisin tietohallintokeskuksen siirtämistä pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle. Hätäkeskusyksikön sijoituspaikaksi hän ehdottaa Poria ja perusteilla olevan asehallintoyksikön sijoituspaikaksi Riihimäkeä. Jos ensi tiistain yt-neuvotteluissa ei tule esiin uusia asioita, lopulliset sijoituspäätökset yritetään tehdä jo lähiviikkojen aikana. Ketään ei lomauteta tai irtisanota siirtojen vuoksi tai pakoteta siirtymään, Itälä vakuutti keskiviikkona Helsingissä. Varsinkin poliisin tietohallintokeskuksen väki on pyristellyt lujasti siirtoa vastaan.

Itälän mukaan ehdotuksissa on otettu huomioon sekä toiminnalliset, aluepoliittiset, taloudelliset että henkilöstöpoliittiset perusteet. Aluepoliittisesti päätökset pohjasivat tietoihin kaupunkien bruttokansantuote-, työllisyys- ja väestökehityksestä. Tämä listaus puolsi nimenomaan Poria ja Rovaniemeä ja toisaalta pudotti mm. Hämeenlinnan pois. Pori on myös menettänyt runsaasti valtion työpaikkoja.

Itälä arvioi, että vaikka siirroista koituu lisäkustannuksia, pidemmällä aikavälillä ratkaisuista voi kertyä säästöjä. Kyseessä ovat ensimmäiset siirtohankkeet valtioneuvoston viimesyksyisen aluepoliittisen peruslinjauksen jälkeen. Linjauksessa todetaan, että uusia valtion toimintoja perustettaessa tai järjesteltäessä nykyisiä uudelleen on selvitettävä myös toimintojen sijoittamista pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Itälä pitää päätösehdotuksiaan oikeudenmukaisina, jos halutaan kantaa vastuuta koko maasta. Kolme sijoitusta ei tietysti kata kaikkia alueellisia tarpeita, mutta niihin palataan myöhempien alueellistamispäätösten yhteydessä.

Rovaniemelle 5 vuoden siirtymäajalla

Sekä poliisin tietohallintokeskuksessa että hätäkeskusyksikössä aloitettiin yt-neuvottelut tammikuun puolivälissä. Itälä pitää tietohallintokeskuksen henkilöstön vastarintaa ymmärrettävänä. Sen sijaan hän ei kelpuuta vastustusta sillä perusteella, että keskuksen sidosryhmät toimivat pääkaupunkiseudulla. Silloin tuloksena olisi oravanpyörä, jossa mitään toimintoja ei voitaisi sijoittaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Poliisin tietohallintokeskus siirtyisi esityksen mukaan Rovaniemelle vuoden 2006 alkuun mennessä.

Lähtökohtana oli sijoittaa keskus jonkin läänin pääkaupunkiin. Keskus perustettiin vuosi sitten väliaikaisesti KRP:n kylkeen Vantaalle. Sen leivissä on nyt 61 lähinnä it-alan osaajaa, ja määrä kipuaa lähivuosina yli sadan. 16-20 työntekijän hätäkeskusyksikkö haluttiin perustaa kaupunkiin, jossa toimii tai tulee toimimaan myös alueellinen hätäkeskus. Toiminta Porissa alkaisi vuoden 2003 alkuun mennessä.

Hätäkeskukset palvelevat alueensa pelastusviranomaisia, poliisia sekä sairaankuljetusta onnettomuus- ja muissa hätätilanteissa. Asehallintoyksikön perustamista koskeva laki on eduskunnan käsittelyssä. Jos hanke etenee, kymmenhenkinen yksikkö aloittaisi Riihimäellä vuoden 2003 alussa. Paikkaa puoltaa mm. se, että kaupungissa sijaitsee Sakon asetehdas. Ministeriön poliisiosaston yhteyteen tuleva yksikkö hoitaa jatkossa mm. ampuma-aseisiin liittyvät lupatehtävät ja ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden tarkastukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat