Mainos

Itälä arvostelee Vanhasen EU-politiikkaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä arvostelee pääministeri Matti Vanhasen muuttuneen Lipposen EU-politiikan arvostelijasta sen uskolliseksi toteuttajaksi. Itälä ei pidä Vanhasen valintaa kehoittaa EU:n tulevaisuuskonventin suomalaisedustajia allekirjoittamaan saatekirje oikeana.

Ville Itälä paheksuu Vanhasen antamia ohjeita EU-konventin suomalaisedustajille. Pääministeri ohjeisti Suomen hallituksen edustajia allekirjoittamaan EU-konventin saatekirjeen viime torstaina.

Suomen olisi Itälän mukaan kannattanut etsiä kumppaneita, kuten Itävalta ja Portugali. Hänen mielestä saatekirjettä ei olisi pitänyt allekirjoittaa. Tällöin asia olisi voitu todeta aidosti vielä auki olevaksi. Itälän mielestä allekirjoitettua paperia tullaan vielä käyttämään poliittisesti hyväksi.

Hallitusta konventissa edustaneet Teija Tiilikainen ja valtiosihteeri Antti Peltomäki allekirjoittivat paperin vasta pääministerin ohjeistuksen jälkeen.

Vanhanen muuttanut mieltään pääministerinä

Itälä ihmettelee Vanhasen mielenmuutoksia pääministerinä. Oppositiossa hän vastusti presidentti-instituution luomista ja moitti Lipposen EU-poliitiikkaa. Puolustusministerinä, pari kuukautta sitten hän vaati uutta kansanäänestystä EU:n turvallisuuspolitiikasta.

Itälän mukaan Vanhanen on vaihtanut kääntänyt takkinsa ja seuraa nyt aina neuvoa, kun Lipponen on kertonut miten asioissa tulisi menetellä.

"Konventti otettiin vakavasti"

Suomelle epätyydyttävästä konventin lopputuloksesta on syytetty myös Lipposen kakkoshallitusta, jossa Itälä oli mukana ministerinä. Arvostelijoiden mukaan suomalaisedustajaa ei saatu puheenjohtajistoon, eikä sihteeristöön. Konventtia ei myöskään mielletty paikaksi, jossa tehtiin lopullista perustuslakitekstiä.

Itälän mukaan asia otettiin vakavasti, mutta hänen mukaansa konventin puheenjohtaja on vienyt asiat taitavasti käytännössä miltei päätökseen.

Itälä torjui lisäksi puoluetoverinsa Jari Vilénin näkemyksen, jonka mukaan Lipposen hallituksen olisi pitänyt vaihtaa konventtiin Teija Tiilikaisen tilalle ministeritason edustaja.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.