Itäjunien matkanteko nopeutuu

Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne nopeutuu tuntuvasti kesäkuun alusta. Nopeammat yhteydet mahdollistuvat, kun suomalaisviranomaiset alkavat hoitaa rajamuodollisuudet liikkuvassa junassa.

VR:n tavoitteena on painaa Venäjän-junien matka-ajat jopa puoleen nykyisestä kahdeksassa vuodessa.

Suomalaisviranomaiset tekevät passintarkastuksia Venäjän-junan seistessä Vainikkalan asemalla. Tämä on sunnuntaista lähtien historiaa; muodollisuudet hoidetaan jatkossa junan tehdessä matkaa.

Näin saadaan matka- aikoja nipistettyä vuorosta riippuen kymmenestä minuutista tuntiin ja neljäänkymmeneen minuuttiin. Myös muun muassa matkustajien aamuherätykset ovat jatkossa inhimillisempiin aikoikin. Niinikään valuutanvaihto-ja taxfree-palautukset voi hoitaa junassa asemalla poikkeamatta.

VR:n mukaan muutokset ovat lähtölaukaus maiden väliselle todelliselle nopealle junaliikenteelle. Suunnitelmien mukaan esimerkiksi Helsinki-Pietari-junan matka-aika puristetaan alle puoleen eli kolmeen tuntiin vuoteen 2005 mennessä.

Merkittävät nopeutukset vaativat kuitenkin sekä nykyistä nopeampaa kalustoa että ratojen kunnostusta. Projektin hoitamiseksi onkin jo esitetty ajatuksia suomalais-venäläisen rautatiealan yhtiön perustamisesta.
(MTV3/Tapio Nurmi)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat